Prästgårdens pepparkaka – en klassiker!

Prästgårdens pepparkak

Jag är knappast ensam om att sukta efter pepparkakssmak så här innan jul, och det är något alldeles speciellt med mjuk pepparkaka. Min farmor bakade en som verkligen kicked ass, men jag vet tyvärr inte var receptet tog vägen. Jag har i alla fall bakat Prästgårdens pepparkaka från Sju Sorters Kakor – en klassiker.

När man bläddrar i SSK står det ibland att olika bakverk är prisbelönta. Prästgårdens pepparkaka fick exempelvis pris 1945. Jag undrar så hur det gick till! Fick vem som helst skicka in recept? Vem var domare? Vad innebar priset? Någon som vet?

Recept:

 • 100 g smör
 • 2 ägg
 • 2,25 dl socker
 • 1,5 dl gräddfil
 • 1,5 tsk nejlikor
 • 2 tsk kanel
 • 2,75 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver alt. 1 tsk bikarbonat

Smörj och bröa en avlång form eller hålform, ca 1,5 liter. Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och låt det svalna. Rör ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt gräddfilen, smöret, kryddorna och mjölet blandat med bakpulver/bikarbonat. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Tagged: , , ,

Comments: 4

 1. Anna 13 december, 2012 at 06:55 Reply

  Mjuk pepparkaka som är så gott. Det vill jag baka. Har du något bra tips på vad jag kan använda istället för gräddfil? Det finns inte här i USA. Kram på dig!

  • Elisabeth - Saker jag bakar 13 december, 2012 at 08:07 Reply

   Hej Anna, jag tog faktiskt en del grädde och två delar filmjölk, hade ingen gräddfil. Men om det finns något kesellaliknande kan det nog funka, eller så kan du kanske pröva att blanda crème fraîche med lite mjölk så att sen blir lite rinnigare i konsistensen. Det borde funka tycker jag.

   Hoppas det blir bra! Kram!

 2. Katarina 14 december, 2012 at 04:53 Reply

  Ja, pepparkaksmak vill jag också ha i mycket just nu 🙂 Vilken fin kaka du bakat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: