Pistagepavlova med citron- och passionscurd

Pistagepavlova, foto Jonas Mellqvist

Påsken är en av mina favorithelger, mest för att det inte finns så mycket måsten och för att maten är så god! Jag älskar ägg, sill, lax och gärna våriga primörer.

Långfredagen bjöd på påskmiddag hos min ena syster. Barnen fick ”blåsblubbor” i påskäggen och kvällen avslutades med vackra bubblor på balkongen, i sällskap av ljuvlig solnedgång. Innan dess hade vi smällt i oss den här tårtan till dessert. Lycka.

Pistagepavlova med citron- och passionscurd

  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 50 g hackade salta pistagemandlar

Vispa äggvitorna till ett skum, först på låg hastighet och sedan på högre. Tillsätt sockret lite i taget tills det blir en glansig, fast maräng. Vänd ner de hackade pistagemandlarna.

Rita upp tre cirklar, ca 15 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Fördela marängen i cirklarna, lite innanför kanterna då den kommer att flyta ut.

Grädda på 110 grader i ca 80-100 minuter beroende på hur frasig du vill ha marängen. Jag gräddade mina maränger i 80 minuter och lät dem stå i 30 minuter med värmen avslagen och ugnsluckan på glänt innan jag tog ut dem.

Fyllning och topping:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl lemoncurd
  • 1-2 passionsfrukter
  • Bär och frukt

Vispa grädden fluffig men ganska mjuk. Blanda 2/3 med lemoncurd och inkråmet från passionsfrukten (inte hinnorna). Lägg hälften av citrongrädden på en botten, lägg över botten nr 2 med resten av citrongrädden. Lägg sista botten på toppen, toppa med vanlig vispgrädde och valfria bär/frukt. Servera på en gång.

Idén till denna tårta kommer ifrån Mathem. Då jag föredrar marängtårta nygjord och vi inte var så många som skulle äta valde jag att göra en mindre tårta. Du hittar Mathems recept här.

Tagged: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: