Macarons – första försöket

Jag tror att det är allmänt känt att macaron-bakning kan vara en utmaning. Dock hade jag inte i min vildaste fantasi trott att jag skulle misslyckas så fatalt som jag gjorde i afton. Jag är uppriktigt sagt lite i chock.

Receptet jag testade kommer ifrån Lomelinos tårtor, är ett av de mindre komplicerade varianterna jag har sett och jag följde det till punkt och pricka. Men se här så det såg ut på plåten efter första spritsningen:

Smeten flöt ut trots att jag tyckte att jag hade testat konsistensen. Det bara rann och rann. Varpå jag vände lite till med spateln i smeten och försökte igen. Men det gick inte bättre utan nu rann smeten direkt ur spritsen när jag skulle spritsa, inget motstånd alls.

Jag misstänkte att smeten inte gick att rädda, varpå jag slängde hela alltet och blev allmänt sur. Kvällen blev knappast bättre av att min lax- och räklasagne, den som alltid blir galet god, blev synnerligen torr och tråkig. Hurra.

Men skam den som ger sig! I shall conquer this, I shall! som Mr. Darcy säger när han har blivit ratad av Ms. Elizabeth Bennet. Efter att han har fäktats ni vet. Colin Firth-versionen. Detta uttalande förekommer dock inte i boken.

I alla fall, mina tänkbara felkällor:

1. Marängen var inte tillräckligt styv innan jag vände ner mandelflorsockret. Jag kunde utan problem vända bunken uppochner, men kunde kanske ha kört den lite längre.

2. Jag vände ner mandelflorsockret med för kraftiga tag. Skulle jag ha varit mer försiktig?

3. Äggvitan var för gammal. Kan det ha varit så enkelt?

4. Det finns ingen genväg till den perfekta macronen. Ett enkelt recept är ett dåligt recept. Den enda vägen är sockerlag, godistermometer  och ett stort mått av exakthet.

Vad tror ni kära läsare? Har ni några bra tips och tricks?

Jag säger som Kungen, nu vänder vi blad. Denna dags misslyckaden läggs till handlingarna och i morgon ska jag försöka igen!

Tagged: , , ,

Comments: 4

 1. Alexandra Bengtsson 7 november, 2012 at 08:11 Reply

  Jag gjorde macarons för nåt år sen, de blev snygga men jag insåg att jag inte gillar macarons..det var ett recept från Allt om mat. Ofta brukar de ju stå visps äggvitor och socker, jag vispar alltid vitorna helt hårda först och tillsätter sockret pö om pö sen. De enda jag kan tänka är karamellfärgen? De brukar ju ställa till det :S Stog en gång i kön på bageriet efter en tjej som skulle gifta sig. Hon ville ha knallrosa

 2. Alexandra Bengtsson 7 november, 2012 at 08:12 Reply

  ..Å nej haha!.. Maränger men personalen vägrade göra såna för de sa med för mycket färg flyter de ut.. Vad tror du?

 3. Elisabeth - Saker jag bakar 7 november, 2012 at 03:56 Reply

  Faktum är att jag inte heller tycker de är så jättegoda, men de är ju så fina! Jag tänkte mest ha dem som dekoration…
  Du har nog rätt i färgen. Jag använde vanlig karamellfärg men enligt receptet skulle det vara pulverfärg. Hade inte lust att betala massa för det när jag i stort sett aldrig använder den typen av saker.
  Jag ska testa igen med Leilas recept, där hon använder karamellfärg. Lyckas jag inte då tror jag att det får vara. Fortsättning följer.

 4. […] färdighet och allt det där. Jag tycker att du ska testa! Blir det inte bra kan du alltid kolla här hur kapitalt jag misslyckades första […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: