Limecheesecake – no bake

LImecheesecake med passionsfrukt

Limecheesecake med lite passionsfrukt på toppen – smarrig och lätt dessert efter påskmaten kanske?

Vårlunch

Förra helgen ställde vi till med lunch för att fira en god väns födelsedag. Dukningen gick i våriga grönt, gult och vitt och maten var typiskt plock med pajer, charkuterier, ostar och sallader. Det är inte världens mest spännande eller nya koncept, men fantastiskt enkelt och gott. Jag inser att jag aldrig kommer att bli en early adopter. Det gör inget.

Ser ni förresten den otjusiga oljeflaskan mitt i bilden? I somras köpte jag dyr, galet god olivolja från en producent i Frankrike, packade den synnerligen väl i väskan och flög hem den till Sverige. Väl hemma mitt i natten märker jag en liten pöl på golvet. Självklart har flaskan gått sönder och följaktligen var hela min sommargarderob nedfläckad med olivolja.  Vilken glädje. Sparsam och lite knäpp som jag är silade jag ur det som var kvar i flaskan så att glasbitarna försvann och tappade upp oljan på en ny flaska. Oljan är fortfarande galet god, även om den nya flaskan inte riktigt förmedlar dess exklusivitet. Kläderna då? Tusen tack till kemtvätten på Arsenalsgatan säger jag bara. Allt jag lämnade in där blev som nytt. Det som jag försökte åtgärda själv med galltvål… inte så nytt.

Vårlunch

Till dessert hade jag alltså bakat en limecheesecake som jag toppade med lite passionsfrukt. Galet smarrig och dessutom no bake, alltså krävdes det ingen ugn. Förutom att det är en dessert som passar när som helst så är det ett toppenrecept en fin sommardag när det är varmt i köket… Lime- och myntamarinerade jordgubbar på toppen vore ljuvligt!

Limecheesecake

  • 12 digestivekex
  • 50 g smör
  • 400 g färskost, typ Philadelphia
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 st lime, rivet skal och saft
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 blad gelatin
  • 2 st passionsfrukter

1. Krossa kexen fint. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.

2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Dela äggen. Blanda äggulor, crème fraiche, ost, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet.

3. Värm limesaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i limesaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timme.

4. Toppa med passionsfruktskärnor eller annat gott.

Recept från Allt om Mat.

Tagged: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: