Kladdkaka med mörk choklad och havssalt

Kladdkaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lördagen bjöd på en av de trevligaste middagarna på länge, i sällskap av folk jag tycker mycket om men träffar alldeles för sällan. Eftersom jag hade ägnat dagen åt shopping med min syster (hon hade shoppat, jag utgjorde smakråd) var jag ganska seg på kvällen och orkade inte riktigt baka de där marängerna jag hade tänkt. Men en enkel kladdkaka fick jag i alla fall till.

Innan jag skickade in kakan i ugnen strödde jag  över lite grovhackad mörk choklad och flingsalt. När den väl var färdiggräddad toppade jag med ett gäng hallon och blåbär och vispade grädde till. Mer behövdes inte för att våra pratglada gäster skulle bli alldeles tysta och bara njuta, i alla fall en liten stund.

Efter en god middag och ett par flaskor vin hade vi löst utbildningskrisen i Sverige, förhandlat upp två gästers lön och skrivit en artikel för tidningen Fokus. Fantastiskt produktiv afton med andra ord!

Kladdkaka (Mia Öhrns recept):

  • 50 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tks vaniljsocker
  • 1/4 krm salt

Smörj och mjöla en liten form, ca 16 cm i diameter. Smält smöret på låg värme. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör sedan ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt sönder eventuella klumpar. Grädda 10-12 minuter i 200 grader. Låt kakan svalna på galler.

Om du dubblar receptet blir det en normalstor kaka, ca 24 cm i diameter.

 

 

 

Tagged: , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: