Äppelbullar med mandelmassa och kanel

Äppelbullar med mandelmassa och kanel

I förra veckan fick jag en stor kasse vackra röda äpplen av en granne. Så generöst och så uppskattat! Jag ska göra mos av det mesta, men äppelbullar fick det så klart bli. Ljuvligt goda – ett riktigt höstmåste.

Tidigare när jag bodde i stan tänkte jag aldrig på hur mycket frukt det finns. Men sedan jag flyttade till förorten och dagligen tar barnvagnspromenader bland villaträdgårdarna är det lite provocerande hur mycket frukt som släpper från träden och bara går till spillo. Tidigare i höstas publicerade en granne på Facebook att man fick plocka plommon i hennes trädgård. Jag nästan sprang dit och plockade en påse. Dels för att jag gillar plommon men också för att jag verkligen tycker det är trist när mat förgås. Sedan kokade jag plommonkräm för första gången i mitt liv. Det var jättegott och i stort sett gratis.

På tex Äkta Vara kan du läsa mer och ta reda på var du kan plocka gratis frukt. Det finns en del sena äppelsorter som går att plocka nu.

Ett annat recept på äppelbullar hittar du här, detta utan mandel.

Äppelbullar med mandelmassa och kanel

Recept:

 • 150 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 50 g jäst
 • 1 dl strösocker
 • 0,5 tsk salt
 • 2 tsk nystött kardemumma
 • 850 g vetemjöl

+

 • 4 normalstora äpplen
 • 100 gram smör
 • 1 msk kanel
 • 1 dl strösocker
 • 2 dl riven mandelmassa
 1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degskål och häll över mjölken.
 2. Tillsätt smöret, skuret i bitar, socker, salt och kardemumma.
 3. Tillsätt mjölet (luftigt uppmätt) men spara minst 0,5 dl till utbakningen.
 4. Arbeta degen kraftigt, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand, tills den känns smidig.
 5. Låt degen jäsa övertäckt av bakduk i ca 30 min.
 6. Tärna äpplena i små bitar. Riv mandelmassan. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
 7. Knåda degen lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
 8. Bred på fyllningen och rulla ihop plattan. Skär i skivor.
 9. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter. Sätt på ugnen, 225-250 grader.
 10. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Toppa med pärlsocker eller flagad mandel om så önskas.
 11. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter.

Tagged: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: