Zucchinikaka med mörk choklad

Zucchinikaka

Så här i skördetider finns det säkert flera som undrar vad en ska göra med all den där zucchinin. Soppa, paj, fylla, och sen då? Kaka!! Efter att ha bakat den här kakan är det mitt första val när det gäller zucchini. Väldigt saftig och god (tänk morotskaka i konsistensen) och en av mina absoluta smakkombinationsfavoriter – mörk choklad och kardemumma. Hacka chokladen grovt så får du härliga chokladbitar som smälter i munnen. Åh, yummy.

Det går bra att utesluta nötterna. Själv hade jag bara ½ dl pistagenötter hemma och de fick följa med i smeten. Gjorde nog ingen större skillnad. Jag har bakat en annan kaka med zucchini tidigare, som verkligen blev fantastisk, men jag tror nästan att den här var bättre. Du kan ju baka båda och jämföra…

Zucchinikaka med mörk choklad

  • 1 sommarzucchini, cirka 200 g
  • 2 1/2 dl hasselnötter
  • 100 g mörk choklad
  • 2 dl farinsocker
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 2 ägg
  • 1/2 dl filmjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 liten nypa salt
  • 2 tsk nystött kardemumma

Glasyr

  • 2 1/2 dl florsocker
  • 1 1/2 msk grädde
  • ca 1 tsk citronsaft
  • strimlad zucchini

 Värm ugnen till 175 grader.

Riv zucchinin ganska fint. Hacka hasselnötterna och chokladen grovt.

Vispa i en stor bunke ihop farinsocker och olja väl och tillsätt äggen, ett i taget, varvat med filmjölken.

Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt, hackade nötter och choklad i en separat skål. Vänd försiktigt ner detta tillsammans med zucchinin i äggvispet.

Smörj och bröa en 1 1/2-liters kakform, häll i smeten och grädda kakan längst ned i ugnen i cirka 50-60 minuter. Prova med en sticka om den är färdig.

Rör ihop florsockret med 1½ msk grädde. Droppa ner citronsaft tills du får en smidig glasyr som är lagom tjock men inte rinnig. Bred över kakan och dekorera med strimlad zucchini.

Receptet kommer ifrån Mitt Kök.

Tagged: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: