Världens godaste chokladmousse

Världens godaste chokladmousse

Letar du efter en chokladmousse med rik chokladsmak som är alldeles slät och len i munnen och inte stabbig utan lagom luftig? I så fall har du hittat den nu. Det här är i min mening världens godaste chokladmousse.

Det är ett par moment innan moussen är klar och det finns helt klart enklare recept, typ choklad, vispgrädde, ägg, klart. Men aldrig att de blir lika goda.

Inte oväntat ligger Roy Fares bakom det här receptet. Han är kung. Ett annat av hans chokladmousserecept hittar du här. Det är också sjukt bra. Jag gillar att Roy anger både vikt och, ja, vad heter det? Volym? Ni vet, dl, msk etc. Det är speciellt bra att använda vågen när det gäller mjöl, men också ägg som kan vara olika stora.

Hur som helst, jag kan inte tala mig varm nog om denna chokladmousse. När den serverades hade vi nöjet att ha en fransk vän till gäst. Han mumlade både excellent och magnifique mellan skedarna. Känns som ett gott betyg!

Chokladmousse, 6 portioner

  • 150 g  vispgrädde, 1,5 dl 
  • 150 g  mörk choklad, 70% 
  • 150 g vispgrädde, 1,5 dl 
  • 80 g  äggula, 4 st 
  • 30 g  strösocker, 2 msk
  • 15 g  vatten, 1 msk 
  1. Vispa 1,5 deciliter grädde och ställ in den i kylen.
  2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
  3. Koka upp 1,5 deciliter grädde och häll den över chokladen. Låt stå i någon minut och blanda sedan med en slickepott ihop till en slät och fin tryffel. Ställ åt sidan i rumstempereratur.
  4. Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker samt vatten och häll genast ner sockerlagen i en tunn stråle i äggulorna och vispa samtidigt med elvisp på maxhastighet. Vispa tills det blir ett fint skum.
  5. Vänd ner tryffeln och därefter grädden i äggsmeten. Blanda tills det blir en slät och fin mousse. Fördela moussen i önskade dessertglas och låt stå i kylen minst 2-3 timmar. Går bra att göra dagen innan och förvara i kylen.
  6. Servera med lite vispad grädde och bär eller i Roys tappning, Daim.

 

Tagged: , , , , ,

Comments: 3

  1. Christer 13 april, 2017 at 12:18 Reply

    Hej!
    Skall göra den här i morgon tänkte jag, men det står inte i ditt recept hur många portioner det är för!
    Jag skall fylla 8 dessertskålar, så detta torde bara vara för 2 – eller är det 4? Eller är det för 3 som på bilden?
    Christer

    • Elisabeth 14 april, 2017 at 05:44 Reply

      Hej Christer, det är 6 portioner. Tack för kommentaren – ska uppdatera receptet. Lycka till och glad påsk!

      • Christer 14 april, 2017 at 10:43 Reply

        OK vad bra! Nu har jag gjort klart allt och hällt upp i portionsglas.
        Jag gjorde dubbel sats och det räckte precis till 9 portioner med 2 dl mousse i varje.
        (det blev lättare när jag kunde använda ett decilitermått)

        Så det beror ju förstås på hur mycket man vill att varje portion skall vara. :)

        Tack för bra tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: