Tre sorters kola – alla fantastiskt goda

Tre sorters kola

Kola med flingsalt, chokladkola med pistage och längst fram pepparkakskola.

Förra året gjorde jag en av dessa kolarecept, den med flingsalt. Den var så god att min annars mycket sociala svåger ville gömma sig i ett hörn med kolaasken och inte komma fram igen förrän den var tom. Det gick dock inte för sig, resten av familjen ville också ha. I år har jag gjort tre olika varianter så att alla kan hitta sin favorit. De är sjukt goda allihop. Akta tänderna bara…

Grundrecept:

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda ner vispgrädde, socker och ljus sirap. Koka smeten tills den når 121 grader – kolla med digitaltermometer eller gör kulprovet. Tillsätt smaksättning och rör om väl. Häll smeten i bakpapperklädd form. Låt kallna i kylen och klipp eller skär sedan i bitar.

Smaksättning:

  • Blanda i 3/4 dl hackade pistagenötter, 2 msk kakao och en nypa salt i smeten
  • Strö över 4 tsk flingsalt när smeten är upphälld i form
  • Blanda 2-3 tsk pepparkakskrydda i smeten (jag använde kryddblandning som jag fick över från det här receptet)

Om du vill ha höga kolor, häll smeten i en långsmal brödform. Om du vill ha dem platta, häll smeten i en liten långpanna.

Receptet kommer från ICA.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: