Tranans filmjölksbröd

Ibland när jag längtar efter hembakt bröd känns jäsning och knådning bara helt omöjligt att få till. Då är det bra att kunna plocka fram detta recept på bröd från Tranan. Tranan är en av mina favoritrestauranger i Stockholm och förutom god mat och härlig stämning är just detta bröd ett av dragplåstren. Nu har ju nästan varje restaurang med självaktning också fokus på brödet, men så minns jag det inte för 8-10 år sedan. Då stod brödet på Tranan verkligen ut.

Brödet är ett filmjölks- och bikarbonatbröd och därmed väldigt lätt att baka. Efter gräddningen är grejen att låta brödet vila. Då blir smaken och konsistensen mycket bättre, så stressa inte över det momentet.

I receptet ingår svart brödsirap vilket verkar vara en ren bageriprodukt och inte att tillgå i vanliga affärer. Jag använde mörk brödsirap. Sökte dock på nätet – brödguru Jan Hedh rekommenderar att använda mörk brödsirap och färga den med lite svart soja. Jag hade ingen svart soja så det blev inget med det. Det var i övrigt en ganska rolig chatt med honom, korta koncisa svar helt utan stor bokstav och punkt men en del humor (eller så är det bara jag som inte fattar allvaret). Se chatten här.

Jag hade heller inga russin hemma så körde med tranbär istället. Tycker själv att det blev godare än med russin, men det kan man ju välja som man vill.

Detta bröd är verkligen enkelt att baka och är mitt bidrag till bakutmaningen från Söta Saker – Månadens Sötsak, där temat denna månad just är ENKELT. Ett bröd kanske inte är en sötsak, men med 2 dl sirap i receptet tycker jag att det är sött nog!

Recept:

2 formar

  • 1 l filmjölk
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 2 dl svart brödsirap
  • 15 g salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl russin
  • 1 dl hasselnötter

Gör så här:

Blanda filmjölk, bikarbonat och sirap. Blanda övriga ingredienser och tillsätt dem. Blanda försiktigt och väl. Grädda i smorda formar 60 min i 185 grader och 35 min i 175 grader. Låt brödet vila i ett dygn.

Brödet går bra att frysa.

Tagged: , , , ,

1 comment

  1. Lätt som en plätt | Söta saker 2 oktober, 2012 at 08:01 Reply

    […] Tranans filmjölksbröd från Saker jag bakar […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: