Att baka klassiska syltkakor eller hallongrottor går snabbt och enkelt. Dessutom kan man lätt variera fyllningen. Den här gången blev det ett par med en 50/50-mix av mjölkchoklad och nougat och ett par med söt kastanjepuré (tack Söta Saker för inspiration!). Båda på gränsen till sötsliskig, vilket är precis vad jag behöver idag!
Min gamla kollega Hanna berättade att hon ibland bakar hallongrottor med sin 4-åriga dotter. Det lät så himla mysigt. Tänk den dagen då Kakan vill vara med och baka. Jag längtar!
Recept:
- 125 g rumstempererat smör
- 60 g strösocker (0,75 dl)
- 5 g vaniljsocker (0,5 msk)
- 3 g bakpulver (0,5 tsk)
- 240 g vetemjöl (4 dl)
- 50 g ägg (1)
- sylt, kastanjekräm, nutella eller annan fyllning
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn smet, för hand eller i en matberedare.
Rulla bollar (mina vägde 20 g) och lägg på bakplåtspapper på plåt eller i pappers- eller kakform. Gör en grop i mitten av kakan och fyll med önskad fyllning.
Grädda mitt i ugnen tills kakorna har fått lite färg, 12-15 minuter. Låt svalna.
Receptet kommer från Roy Fares bok Sweet!.
Tagged: choklad, kastanjepuré, nougat
Mmm, har hemmagjord nutella som passar bra till kakor! Kastanjekräm lät spännande!
Ja, det är gott! Och hemmagjort nutella låter ju väldigt smarrigt!
Jag och Billie bakar dina syltkakor för femte gången. Vår nya lördagsmorgonstradition 🙂 Kram Carolina
Åh vad mysigt det låter! Jättebra lördagstradition. Kram!