Sticky bun-inspirerad saffranskrans

Saffranskrans

Lussebullarna är nästan slut och eftersom vi firar jul i Frankrike i år känns det inte aktuellt att ställa till med storbak igen. Men jag kände mig inte riktigt klar med lussebakandet för i år så igår blev det en liten lussekrans, perfekt till 3:e adventsfikat.

Jag gjorde 1/4 av mitt vanliga recept, fast med ett helt kuvert saffran. När degen jäst kavlade jag ut den till en platta, bredde på smör och grovrev mandelmassa över. Sedan rullade jag ihop som med vanliga bullar, skar dem ca 3 cm breda och ställde dem upp i min 18-cm springform (den till Lomelinotårtorna vet ni). Bullarna stod kant i kant och trängdes lite. Där fick de jäsa i ca 1 timma. När de jäst klart tog jag faktiskt bort kanten på formen, för jag ville att kransen skulle få färg på sidorna också. Efter det penslade jag med ägg (vissa säger att vatten ska vara bättre för lussebullar men jag hade redan knäckt ett ägg för att få med lite i degen så jag körde på det). In i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. När kransen var tjusigt gyllenbrun tog jag ut den och lät sen svalna. Under tiden rörde jag ihop en glasyr på lite äggvita, typ en matsked, ett stänk citronsaft och florsocker som jag ringlade över. Voilà! Dagens fika var fixat och även snart uppätet. Nybakat saffransbröd är det få saker som slår!

Lite senare på kvällen hamnade jag framför ett guilty pleasure på TV, Ernst, och såg att han bakade en saffranskrans han med. Han hade även äpplen och russin i sin och så tror jag att det var flagad mandel på. Verkade också väldigt smarrigt, lite friskt med äpplet. Jag väntar dock med att testa, för nu är lussebaket 2012 över.

För övrigt fick jag himla härlig feedback idag. Båda mina kompisar Anna och Helena hade bakat ”mina” lussebullar med mandelmassa och var toknöjda med resultatet. Bullarna hade också verkligen gått hem hos människor i deras omgivning. Anna bjöd mig på en av sina/mina bullar som hon hade bakat och de var verkligen vansinnigt goda. Så kul!

Fika!

Tagged: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: