Smulpaj med plommon och brynt smör

Smulpaj med brynt smör och plommon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dags för stenfrukt igen. Åh, jag älskar den här säsongen! Idag är det plommon som gäller.

Den här plommonpajen är, som alla smulpajer, väldigt enkel att baka. Just det här receptet innehåller brynt smör och salt, vilket jag själv tycker lyfter en klassiker till nya höjder.

Och så ett tips: smaka alltid på frukten innan du bakar med den, för att se om du behöver använda mer eller mindre socker. Hälsningar från en som glömde och fick äta osedvanligt syrlig paj.

Smulpaj med brynt smör

  • 100 g smör
  • 1 dl socker, vitt eller råsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 stor nypa salt
  • 2-3 msk socker till frukten
  • 10-12 plommon eller annan frukt

Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta på ganska hög värme tills det börjar få en nötig doft och en gyllenbrun färg. Rör ner resten av ingredienserna, förutom plommonen.

Kärna ur plommonen och dela i fyra bitar. Lägg i en ungsfast form och strö över sockret. Toppa med smuldegen.

Grädda i 200 grader i 25-30 minuter, tills frukten är mjuk och ytan gyllenbrun.

Servera ljummen eller kall med glass, vaniljsås, lättvispad grädde eller alla tre.

Tagged: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: