Skållat rågbröd

Skållat rågbröd

Åh vilket ljuvligt gott bröd! Det är få saker som är så tillfredsställande som att baka och äta ett gott bröd. Doften som sprider sig i köket, värmen från ugnen och lyckan när det blir riktigt snyggt och gott, det gör det väl värt jobbet. Detta bröd är mitt bidrag till Söta Sakers novemberutmaning på temat värmande. Ett gott bröd värmer själen.

Av detta recept blev det två stora bröd. Om du har en Kitchen Aid Artisan kan det vara en god idé att bara göra halva satsen. Degen blev stor och tung och även om KA:n mäktade med utan problem var degskålen nästan för liten. Degen åt sig upp för kroken, upp på fästet och och kletade ner alldeles förskräckligt (ja, jag tittade bort en liten stund…). Det blev lite av ett meck att få den ren. Men det var det värt!

Recept, 2 bröd:

Skållning

  • 540 g grovt rågmjöl (ca 9 dl)
  • 1000 g vatten, kokande (1 l)

Mät upp mjölet i en bunke och häll det kokande vattnet över. Rör ihop till en deg och täck bunken med plast. Låt stå i minst 6 timmar.

Deg

  • skållningen
  • 50 g jäst
  • 100 g vatten, 37 grader (1 dl)
  • 20 g salt (1 msk)
  • 210 g mörk sirap (1,5 dl)
  • 900 g vetemjöl special (ca 15 dl)

Pensling

  • 1 ägg
  • smält smör

Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt skållningen, sirap, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en lös deg och låt jäsa övertäckt i 1 timma. Ta upp degen på bakbordet, dela den i två delar och forma bitarna till limpor. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i 45 minuter under duk. Värm ugnen till 225 grader. Pensla limporna med ägg och grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Pensla bröden med smör direkt när du tagit ut dem. Låt svalna på galler.

Receptet kommer från tidningen Baka.

Tagged:

Comments: 4

  1. Katarina 30 november, 2012 at 03:08 Reply

    Vilket vackert och högt bröd!

  2. Margareta 30 november, 2012 at 08:30 Reply

    Mm, vad fint!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: