Scones utan smör

Små scones

Hembakta scones, så lätt och så gott. Det här receptet är utan smör och med yoghurt, vilket gör dem ännu enklare att baka om det nu var möjligt. Jag gjorde mina riktigt små med hjälp av en utstickare som var typ 5 cm i diameter, men du kan självklart göra större kakor och skära kryss i dem innan du gräddar. Receptet kommer längre ner.

Till mina ljumma scones serverade jag ekologisk bregott, aprikosmarmelad och en chokladkräm från Godiva som är så god att det är helt sjukt. Jag vill liksom äta direkt ur burken (men det gör jag inte, jag lovar). Det var en present som min vän Ann hade köpt i Bryssel och jag vet inte om den finns att få tag på i Sverige, men skulle du stöta på en burk så köp. Köp flera.

Jag har så härliga sconesminnen från min barndom. Det var en av de första sakerna jag bakade med min mor och systrar. Väldigt kladdigt för små tassar minns jag. Inte var degen särskilt god heller, vilket alltid var en besvikelse. Men ljumma scones med smör och ost var och är underbart gott.

Annat som känns härligt är att det faktiskt kommer en vår igen, även om det är ett tag kvar. Jag älskar december med julbak och amaryllis, men är lika glad när det är över och andra färger än rött och vitt kommer fram. Köpte dessa liljor häromdagen och njuter verkligen av färgen. Nu har det kommit krokus och pärlhyacint i butikerna också. Åh.

Lilja

Ja just det, får inte glömma receptet! Det kommer från Anna & Fanny Bergenströms ”Under valnötsträdet” och kallas där ”Scones som vi vill ha dem”. Jag gjorde halv sats och fick då ut 12 små scones.

Till 16-20 scones:

  • 6,5-7 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl tjock grekisk yoghurt (eller mellangrädde)
  • 1 dl vatten

Värm ugnen till 250 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke eller i skålen till en matberedare. Klicka sedan i yoghurt (eller häll i grädde) samt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 4-5 delar och forma varje bit till en någorlunda rund kaka med mjölade händer och lägg över på plåten. Platta ut kakorna lite med handen och skåra dem korsvis med mjölad slö kniv.

Eller klappa med mjölade händer ut hela degen till en kaka och använd ett glas eller en utstickare till att ta ut små scones. Lägg över dem på plåten.

Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Servera dem nygräddade.

Tagged: , , , , , , , , , ,

Comments: 2

  1. Katarina 12 januari, 2013 at 02:39 Reply

    Scones är så gott och något jag gärna äter ofta! Chokladkrämen låter väldigt god!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: