Salt chokladkolapaj

Salt chokladkolapaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alltså den här pajen är så god att det blir helt tyst runt bordet när den serveras. Den är så god att… kommentarer om hur god den är blir överflödiga. Dessutom är den väldigt enkel att baka, kräver ingen ugn och håller bra i kylen om det nu blir någonting kvar.

Salt chokladkolapaj igen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pajen är mäktig så det räcker med en ganska tunn skiva, fast inte för tunn så klart. Och så en stor klick grädde på! Och lite jordgubbar också. Åh, smarr!

Tack Marias cupcakes för receptet!

Salt chokladkolapaj

Botten:
100 gram smör
250 gram digestivekex
0.5 dl florsocker (gärna med chokladsmak)
1. Smält smöret.
2. Krossa kexen till smulor och blanda med florsockret.
3. Blanda ihop smulorna med smöret och tryck ut i ett jämnt lager i formen.
4. Ställ formen kallt en stund.
Fyllning:
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
100 gram choklad (36-55%)
50 gram smör, rumstempererat
1. Koka samman grädde, socker och sirap till cirka 120 grader (cirka 15 minuter).
2. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna något.
3. Hacka chokladen under tiden att chokladen kokar samman. Tillsätt chokladen och smöret när kolanhar svalnat lite och rör om.
4. Låt svalna lite till innan du fyller pajformen. Ställ svalt.
Chokladganache:
150 gram choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör

flingsalt

1. Hacka chokladen.
2. Koka upp grädden.
3. Ta av kastrullen från värmen och rör ner chokladen och smöret. Blanda väl.
4. Låt svalna innan den hälls över kolan. Strö över flingsalt.
Servera med vispad grädde.

Tagged: , , , ,

Comments: 10

  1. Sara 7 maj, 2014 at 05:37 Reply

    Den här låter ju fantastisk!

    • Elisabeth 8 maj, 2014 at 09:39 Reply

      Ja men det är det! Testa! 🙂

    • Elisabeth 1 juni, 2014 at 09:19 Reply

      Jo men det är ju det också! Alldeles ljuvligt gott!

  2. Inger Fransson 12 april, 2015 at 11:05 Reply

    Jättegod paj, möjligen ännu godare dagen efter då den satt sej lite!

    • Elisabeth 15 april, 2015 at 08:23 Reply

      Vad roligt att den gick hem! Ja, finns det något kvar dagen efter är den onekligen nästan godare då. 🙂

  3. tilly salmson 24 april, 2015 at 12:10 Reply

    kan man använda en rund form, istället för en sån avlång (har ingen sådan)??? 😀

  4. tilly salmson 24 april, 2015 at 12:11 Reply

    kan man använda en rund form, istället för en sån avlång (har ingen sådan)??? 😀 Undrar annars om man bara ska göra lite mer av allting?

    • Elisabeth 24 april, 2015 at 12:50 Reply

      Hej!
      Ja, använd en rund form istället. Jag har gjort den i en vanlig springform på 24 cm ca, minns det som att det blev bra. Pajen kanske blir lite tunnare men det gör ingenting tycker jag. Hoppas det blir lyckat!

  5. Tilly salmson 25 april, 2015 at 06:22 Reply

    Jätte extremt god verkligen! Kommer att bakas fler gånger kan jag säga!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: