Saffransskorpor

DSC00203[1]

Häromdagen stod en liten cellofanpåse med saffransskorpor utanför dörren. Avsändare var en gullig granne som hade varit i bakartagen. Love fina grannar! Skorporna var så galet goda att jag var tvungen att baka en egen sats omgående. Den är nästan slut nu…

Om någon förresten kan upplysa om var gränsen går mellan en skorpa och en biscotti vore det intressant. Dessa ser ut som biscotti, men Leila (hon står för receptet) kallar dem skorpor. Ni får kalla dem vad ni vill, bara ni testar att baka dem.

Jag hade inget råsocker hemma utan använde farin istället. Det var ingen jättebra idé. Sockret smälte liksom in i ytan och den blev inte alls lika fin som de min granne hade bakat. Har du inte råsocker kanske det är bättre att låta bli att sockra dem. De är söta ändå. Du kan också självklart utesluta mandeln om du vill.

Hoppas ni får en riktigt fin 1:a advent!

Recept:

  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1.5 dl hel sötmandel
  • råsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Skålla mandeln.

Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.

Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.

Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Tagged: ,

Comments: 4

  1. Orchidea 3 december, 2012 at 02:48 Reply

    ”Biscotti” är generell ord i Italien och betyder helt enkelt ”kakor” (”cookies” på engelska). Så alla kakor är biscotti, de som du har gjort (men utan saffran) är klassiska biscotti från Toscana. Jag har aldrig smakat dem med saffran som är så populära i Sverige.
    Ciao.

    • Elisabeth - Saker jag bakar 3 december, 2012 at 03:05 Reply

      Men super, tack snälla för förtydligande!

      • Orchidea 4 december, 2012 at 11:04 Reply

        Tack så jättemycket för din present! Jag blev så överraskad och min man innan mig när han hittade den i postlådan. Så trevlig du är och det var jättegoda saffranskorpor!
        Ciao.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: