Rabarberpaj med brynt smör

Oavsett om du är totalt rabarbertokig eller äter rabarberpaj så där en gång per säsong, baka den här. Den är sjukt god. Den var dessutom synnerligen trevlig att baka, i sällskap av en kopp te och en bra podd i lurarna.  Och så blev den ju väldigt snygg också, visst?

Rabarberpaj med brynt smör

Pajdeg

  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 120 g smör
  • 15 g äggula (1)

Mandelfyllning

  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g råströsocker
  • 60 g vetemjöl (1 dl)
  • 110 g ägg (2)
  • 45 g äggula (3)
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2 rabarberstjälkar
  • 45 g strösocker, att strö över
  1. Pajdeg 
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter.
  2. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter.
  3. Mandelfyllning
    Sätt ugnen på 180 grader, bryn 50 g smör till en fin gyllenbrun färg för att få fram en nötig och fin smak, ställ åt sidan och låt svalna helt.
  4. Blanda mandelmjöl, mjöl, råströsocker och 100 g smör i en matberedare eller förhand. Tillsätt det brynta smöret lite i taget och blanda runt, sist blandar du i ett ägg och äggula i taget och blanda till en fin och slät smet.
  5. Fyll formen med mandelfyllningen.
  6. Dela rabarber i lagom stora bitar/remsor och lägg ett fint mönster över mandelfyllningen. Strö över lite strösocker och grädda på 175 grader i 45-50 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.

Recept av Roy Fares.

Tagged: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: