Rabarbercupcakes med marängfrosting

Rabarbercupcakes med marängtopping

Alltså ni måste testa att baka dessa cupcakes! Om ni gillar rabarber och maräng vill säga, men det gör ni väl? De var verkligen ljuvligt goda, men en liten hint av kardemumma. Mums!

Jag har lite rabarber kvar i frysen och även om det fortfarande är svinkallt ute börjar jag sakta inse att det kommer en sommar även i år och därmed även ny rabarber. Så ut med gammal rabarber och in med ny säger jag! Eller ut och ut… ut ur frysen och in i allehanda bakverk. Nu har jag ca 500 gram kvar. Ni får gärna tipsa om era bästa rabarberrecept!

Till 12 stora cupcakes eller 24 små:

  • 115 g smör, rumstempererat
  • 115 g/ 1, 25 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 115 g/ 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 msk mjölk
  • ca 80 g rabarber
  • ca 1 msk potatismjöl
  • ca 2 msk strösocker

Sätt ugnen på 180 grader och ladda en muffinsplåt med pappersformar.

Vispa ihop smör och socker till en fluffig, vit smet. Vispa ner äggen, ett i taget.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Tillsätt mjölken och rör till en krämig smet.

Skeda över smeten i papperformarna.

Skär rabarbern i bitar. Om den är tinad eller ”blöt”, krama ur lite av vattnet. Vänd rabarbern i potatismjöl och strösocker. Stoppa ner ett par bitar i varje pappersform med smet.

Grädda i mitten av ugnen i 17 minuter för stora cupcakes och 12 minuter för små. Stickan ska vara torr när du tar upp den. Tänk på att sticka i smeten, inte i rabarbern.

Låt svalna på galler.

Maräng:

  • 150 g/ 1,75 dl strösocker
  • 2 äggvitor

Vispa äggvitor med elvisp, först på låg hastighet och sedan stegvis högre. Häll i sockret pö om pö. Vispa tills du har en vit ganska fast maräng. Spritsa eller skeda över marängen på cupcakesen. Håll dig ifrån kanterna. Bränn av med en gasolbrännare och se till att inte bränna muffinsformarna. Som du ser på bilden ovan lyckades jag inte riktigt…

Rabarbercupcake

 

Tagged: , , ,

Comments: 2

  1. Katarina 7 april, 2013 at 08:43 Reply

    Älskar rabarber och maräng. Skulle gilla dessa massor!

    • Elisabeth 28 april, 2013 at 07:15 Reply

      Åh, jag med. Det är fantastiskt gott både ihop och var för sig. Jag var väldigt nöjd med dessa cupcakes. Pröva gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: