Profiteroles

I den lilla byn Faugères i södra Frankrike, i ett underbart hus med tillhörande pool, bor mina svärföräldrar. Här är det alltid gott umgänge, underbara frukostar och en vy från balkongen som slår det mesta. I går när vi hade släkt och vänner på middag blev det en av mina franska favoriter till dessert, profiteroles.DSC_6516

Jag fattar inte varför jag aldrig har bakat/lagat profiteroles förut. Jag har läst recepten hundra gånger men alltid tänkt att det är svårt och komplicerat. Fast vet ni, det är det inte alls! Eller lite kanske, men väldigt värt det. Vansinnigt gott med den lite småsalta bullen, god glass och  mäktig chokladsås – det är bara en så bra kombination! Dessutom är det härligt att bjuda på en dessert som alla säger ”oooh” och ”aaah” över redan när den kommer in på fatet. Profiteroles ser ju väldigt tjusigt och värdigt ut, en dessert av rang liksom.

Denna dessert är mitt bidrag till Månadens sötsak, där temat i augusti är reseminnen. Jag kan faktiskt inte minnas alla gånger jag ätit profiteroles i Frankrike, då middagarna brukar avslutas med att dricka upp alla vinslattar…

DSC_6503

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept:

Petit-choux deg

  • 100 g smör
  • 3 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 1 nypa salt
  • 3 ägg

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper på plåt.

Koka långsamt upp smör och vatten. Blanda på en gång ner mjöl, socker och salt och rör ihop till en smet som släpper kastrullens sidor.

Dra kastrullen av värmen och låt svalna. Vispa ner ett ägg i taget. Vispa slätt mellan varje ägg.

Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ca 25 bollar, stora som 5-kronor ungefär. Doppa ett finger i kallt vatten och tryck till toppen lätt så att ovansidan blir rund och inte toppig.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter utan att öppna luckan. Bollarna ska vara gyllenbruna och låta ihåliga när du knackar på undersidan.

Låt bollarna kallna på galler. Klipp ett litet hål eller skär en skåra i. Fyll med vaniljglass (eller den smak du önskar) – det går åt ca 0,5 l. Ställ i frysen fram till serveringen. Ta fram ca 10 minuter innan servering så att glassen smälter lite. Lägg upp som en pyramid på fat och ringla chokladsås över.

Chokladsås

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 150 g mörk hackad choklad
  • 30 g smör
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Värm grädden i kastrull. Blanda i hackad choklad och rör till den har smält. Rör i smör och vaniljsocker.

Grundreceptet för petit choux-deg kommer från Allt om Mat men är lite förändrat. Chokladsåsen kommer från Taste by Louise, men jag har adderat vaniljsocker.

Tagged: ,

Comments: 5

  1. Bara mat...Och lite till 11 januari, 2013 at 09:48 Reply

    Vilken härlig blogg, många fina recept. Jag är inte mycket för att baka men det är blev ju hur bra som helst!

  2. […] (receptet kommer från bloggen Saker jag bakar.) […]

  3. Nyfiken 8 juli, 2014 at 09:24 Reply

    Sökte efter detta recept och hittade din blogg, la till den som favorit direkt! :)
    Jag undrar vad du använder för märke på vetemjöl när du bakar och om detta recept kräver ett specifikt vetemjöl för att resultatet ska bli bra?

    • Elisabeth 11 juli, 2014 at 10:50 Reply

      Hej Nyfiken,
      ledsen för sent svar. Jag har använt vanligt vetemjöl och det gick jättebra. Lycka till med bakandet och välkommen tillbaka hit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: