Profiteroles med pistageglass och chokladsås

Profiteroles med pistageglassProfiteroles är en höjdare att bjuda på. Galet gott, kan varieras hur mycket som helst och alla blir glada och imponerade. Samtidigt är det verkligen inte svårt eller tar särskilt mycket tid. Samt att det går att förbereda. Bra dessert helt enkelt!

Den här gången fyllde jag mina fluffiga, ihåliga bollar med pistageglass, gjorde en to die for chokladsås till och sprinklade lite salta, grovt hackade pistagenötter på toppen. Gott? You bet!

Recept:

Pâte à choux (deg till bollarna):

  • 75 g osaltat smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1½ dl vetten
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 äggvita

Sätt ugnen på 200 grader.

Klicka ner smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker och vatten och koka upp. Rör snabbt ner mjölet med en träsked och blanda kraftigt tills smeten släpper från kanten.

Ta kastrullen från värmen och häll smeten i en bunke. Vispa med elvisp tills den svalnar något.

Vispa i äggen ett i taget och sedan äggvitan. Vispa i ytterligare några minuter.

Spritsa ut små bollar med ett par cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 20 minuter eller tills bollarna är gyllenbruna. Låt dem svalna på plåten och lägg sedan över på galler för att svalna helt.

Skär ett snitt i bollarna, fyll med glass eller något annat gott. Toppa med chokladsås och nötter. Servera direkt!

To die for chokladsås:

  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl kakao
  • 1 dl grädde
  • 50 g smör

Rör ihop samtliga ingredienser förutom smöret i en kastrull på medelvärme. Låt sjuda en stund och rör bort eventuella kakaoklumpar. Efter ett par minuter, när köket fylls av chokladdoft, vispar du ner smöret och vispar tills såsen blir glansig. Klart!

Chokladsåsen är mitt bidrag till månadens bakutmaning på Söta Saker, temat ”tillbehör”.

Tagged: , , , , , , , ,

Comments: 4

  1. Orchidea 15 maj, 2013 at 01:53 Reply

    Hej, Jag älska profiteroles och pasta choux… jättefint recept med pistacchi och choklad!
    Ciao.

    • Elisabeth 18 maj, 2013 at 09:57 Reply

      Ja, visst är det gott? Jag antar att det är rätt vanligt i Italien också?

  2. Katarina 19 maj, 2013 at 05:29 Reply

    Mums, så gott det ser ut! Ha en fin söndag!

  3. […] Chokladsås från Saker jag bakar. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: