Plommonmuffins med havrecrumble

Muffins – så himla enkelt att baka och så snabbt det går! Hör du till skaran som tycker att muffins blir torra och tråkiga tyckar jag att du ska testa dessa. De blir fint saftiga och smakar som en blandning av smulpaj med plommon och kardemummakaka, vilket inte bara låter väldigt gott utan också är det. Om du inte har plommon kan du alltid stoppa i något annat, äpplen, hallon, blåbär eller så.  Tack Alla Goda Ting för receptet!

Ni som funderar över vad jag gör med allt jag bakar: 1 muffin åt jag upp direkt som test, 4 gav jag till mina grannar som precis fått en bebis, 3 gick till min ena syster med familj och 4 hade vi kvar hemma (förvarade i tät plastburk) som sällskap till kvällstet. Alla nöjda och glada!

Recept

Plommonmuffins (ca 12-15 st)

  • 100 gram smält smör
  • ca 10 st plommon
  • 2 ägg
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl

Havrecrumble

  • 40 gram smör
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att förbereda crumbeln. Blanda smör, havregryn, mjöl och socker till en smulig massa. Låt stå i kyl tills det är dags att toppa muffinsen.

Smält smöret till muffinsen och ställ åt sidan. Kärna ur plommonen och dela varje halva i två-tre delar.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smör och mjölk och blanda väl.

Häll upp smeten i muffinsformar. Tryck ned två-tre bitar plommon i varje muffins och toppa med havrecrumble.

Grädda i ca 15-20 minuter i mitten av ugnen.

Tagged: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: