Plommonkaka med mandelmjöl och honung

Plommonkaka Det här är en ganska kaka utöver det vanliga. Den innehåller inget mjöl, smör eller socker. Spännande, eller hur?

Jag hade massa mandelmjöl hemma som jag inte riktigt visste vad jag skulle använda till, förutom macarons så klart. Men ärligt talat, hur mycket macarons kan man äta egentligen? Dessutom köpte jag nyligen en burk kokosolja som jag inte heller hade någon klar tanke med, utan mest för att det var skoj. Döm om min begeistring när jag hittade det här receptet! Plommonkaka är så himla gott och det är värt att passa på nu när det finns färska plommon. Du kan självklart byta till en annan stenfrukt, som persikor, nektariner eller körsbär.

Kakan är ganska tung, kompakt och inte särskilt söt, vilket passar mig utmärkt. Jag serverade den med en klick lättvispad grädde, men om du vill köra helt mjölkfritt går det också bra. Gott ändå! Just det, jag höll på att glömma! Jag tror att den här kakan passar väldigt bra om du kör LCHF, förutsatt att du kan äta honung. Om du inte vill ”krångla till det” hittar du  ett jättegott recept på en ”vanlig” plommonkaka här.

Recept:

  • 6,5 dl mandelmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 1 dl kokosolja (eller annan olja som du föredrar)
  • 1 dl honung
  • 3-4 plommon, urkärnade och skurna i bitar

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en kakform.

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda alla blöta ingredienser i en skål. Blanda ihop torrt och vått och ställ åt sidan. Skär plommonen i bitar och lägg i botten på formen med den skurna sidan upp. Lägg/häll smeten över frukten och platta till den med en sked.

Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills kakan är gyllenbrun. Provstickan ska vara torr.

Låt svalna i formen i minst 30 minuter innan du stjälper upp den.

Grundreceptet kommer ifrån bloggen Roost, men jag har arbetat om det från cups till deciliter.

 

 

Tagged: , , , , , ,

Comments: 7

  1. Nina 3 september, 2013 at 12:04 Reply

    Å, vilket trevligt recept!! Ska jag absolut prova. Om man tar agavesirap i stället för honung så blir den ju alldeles gi-vänlig dessutom! Hurra!

    • Elisabeth 8 september, 2013 at 11:25 Reply

      Hej Nina, kul att höra! Bra kommentar om agavesirap. Jag har dålig koll på vad som är ok inom vilken diet, så tack!

  2. Jenny 7 september, 2013 at 08:27 Reply

    Första gången jag hittat till din blogg som nu bokmärkts! Hittat hel lista med recept som jag vill prova på, tack 🙂

    • Elisabeth 8 september, 2013 at 11:23 Reply

      Hej Jenny och välkommen hit! Roligt att du hittat nya recept. Lycka till med bakningen och låt mig gärna veta hur det går. 🙂

  3. […] kakor glutenfria och GI-vänliga men den här blev SÅ. BRA. Inspiration till kakan fick jag hos Elisabeth som hade gjort en plommonkaka på mandelmjöl och honung. Jag gjorde dock om receptet en hel del […]

  4. Plommonkaka | Trollcaféet 27 september, 2013 at 05:00 Reply

    […] aldrig slut. Så nu letades det upp ett nytt recept på plommonkaka. Den här gången var det på Saker jag bakar som det utvalda receptet fanns. En glutenfri kaka verkade spännande, och mandelmjöl hade gått […]

  5. Äppelkaka | Lanthushållet 5 oktober, 2015 at 10:43 Reply

    […] en underbara kaka, helt utan gluten och mejerier (om du vill). Den kommer ursprungligen från ett recept min syster bjöd mig på en gång. Men jag har lite svårt att bara ”följa ett recept” […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: