Pavlova

Tårta

”En sån här tårta äter man bara en gång i livet”.

Tyra, 8 år.

 

Marängbottnar:

  • 6 stora äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Mascarponekräm:

  • 250 g mascarpone
  • 2-3 msk socker
  • 5 dl grädde

Fyllning:

  • 125 g hallon
  • 125 g jordgubbar, delade
  • 5 aprikoser, skurna i klyftor
  • en stor näve körsbär

Marängbottnar:
Värm ugnen till 175°. Rita två eller tre rundlar som är cirka 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Placera dem så långt ifrån varandra du kan utan att komma för nära kanten. Vänd på bakplåtspappret och lägg det på en plåt.
Vispa äggvitorna till mjukt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!
Sikta majsstärkelse i marängen. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet.
Fördela marängsmeten i rundlarna på bakplåtspappret. Tänk på att de flyter ut under gräddningen. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125°.
Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.

Fyllning:
Vispa mascarponeost och socker krämigt. Blanda i grädden och vispa tills blandningen tjocknar.

Sätta ihop tårtan:
Lägg försiktigt den första bottnen på ett tårtfat och bred på mascarponekrämen. Lägg ut aprikoser,  jordgubbar och hallon. Lägg försiktigt över nästa botten och upprepa proceduren. Lägg försiktigt på sista botten och toppa med restrerande mascarponekräm och bär, samt körsbär. Ät helst tårtan samma dag, men låt den gärna stå i kylskåp någon timme före servering.

Grundeceptet kommer från Linda Lomelino.

 

Tagged: , , , , , ,

Comments: 4

  1. Katarina 9 juli, 2013 at 01:42 Reply

    En perfekt tårta på sommaren! Ser mycket fin ut.

    • Elisabeth 9 juli, 2013 at 10:41 Reply

      Tack Katarina. Den blev lite knasig i kanterna, men det fick bli så. God var den i alla fall!

  2. Suzanne BakeBelieve 1 augusti, 2013 at 10:40 Reply

    Åh vilken vacker pavlova! Ser alldeles perfekt somrig ut=)

    • Elisabeth 1 augusti, 2013 at 11:38 Reply

      Hej Susanne, tack snälla. Ja, somrigare än smultron blir det knappt.:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: