Pärontarte med mandel

Päronpaj med mandel

Vissa recept går man och suger på länge… det här till exempel som jag klippte ur från en Elle Mat&Vin  redan 2011 och gått och suktat efter sedan dess. Nu blev det äntligen av, som en avslutning på en söndagsmiddag med goda vänner. Vi var alla sjukt mätta efter multipla portioner porterstek (jag sa ju att det var söndagsmiddag) men konstigt nog försvann nästan hela tarten ändå.

Tarten är enkel att baka och det går ganska fort också eftersom man bara rullar ut smördeg och slipper mecka med pajdeg. Une tarte délicieuse  et très simple, som vi säger i Frankrike…

Recept för en tarte som räcker för 6-8 portioner:

  • 4-5 päron
  • 2 dl riven mandelmassa, ca 130 gram
  • ½ dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 rulle smördeg
  • ägg att pensla med
  • 2 msk farinsocker att toppa med
  • glass till servering

Sätt ungen på 175 grader.

Skala och skär  päronen i tunna skivor. Lägg dem i vatten så att de inte blir bruna.

Lägg mandelmassa, farinsocker, vaniljsocker och smör i en bunke och vispa samman med elvisp. Lägg ut smördegen i en pajform och fördela mandelmasseröran så att botten täcks. Låt päronskivorna rinna av innan du täcker mandelmassan med dessa. Se till att lägga päronen i ett vackert mönster.

Pensla kanterna med vispat ägg och strö över farinsocker. Sätt in i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

Servera med glass, vanilj eller varför inte mörk choklad?

Tagged: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: