Päronmarmelad med valnötter

Päronmarmelad – ljuvligt gott! I detta recept är päronen uppiffade med valnötter, ljust muscovadosocker och en skvätt rom.  Vi testade marmeladen till Saint Agur, en krämig, medelstark grönmögelost, vilket var en riktig bra kombo.

Receptet är gjort för en liten sats, perfekt när du ska toppa ostbrickan med något speciellt och hemlagat. Ditt sällskap kommer att slås med häpnad av din grymma marmeladfärdighet!

Recept:

  • 300 g päron
  • 100 g syltsocker
  • 100 g ljust muscovadosocker
  • 1 msk citronsaft
  • 1,5 msk vit rom
  • 20 g valnötter

Skala päronen och skär dem i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med båda sockersorterna och citronsaften. Rör om och koka upp. Låt sjuda i ca 10 minuter. Skumma av då och då.

Tillsätt den vita rommen. Låt sjuda lite till, skumma av och gör marmeladprov, dvs häll en liten mängd marmelad på en kyld assiett. Dra en sked genom marmeladen. Den är klar om spåret inte flyter igen. Om marmeladen blir för tunn är det bara att koka den lite till, om den blir för tjock tillsätter du lite mer citronsaft eller vatten och låter sjuda lite till. Kom ihåg att den tjocknar när den svalnar.

När du är nöjd med marmeladens konsistens, ta valnötterna och bryt dem i små bitar som du rör ner i marmeladen. Genom att bryta istället för att hacka får du fina bitar och minimalt med flis. Häll upp på varm burk, sätt på lock och ställ burken upp och ner. Förvara svalt.

Det blir ca 2,5 dl marmelad.

Tagged: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: