Päronkaka med mandel


Päronkaka med mandel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Höstigt nu för tiden, eller vad säger ni? Vissa dagar behövs solglasögon, andra en varm brasa att komma in till. Alla dagar behövs kaka. Som den här.

Mandelmjölet gör att den här päronkakan blir lite härligt seg. Smöret som smälter på toppen under gräddningen gör mandelflagorna lagom salta mot de söta päronen. Och så kardemumman. Åh, kardemumma, du finaste av kryddor.

Sannolikt höstens enklaste kaka att baka, och kanske den godaste.

En annan fin päronkaka hittar du här. Den är utan mandel.

Päronkaka med mandel

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 2 päron
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1 dl flagad mandel
  • 50 g smör
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rör ihop ägg, socker, vetemjöl och mandelmjöl.
  3. Bred ut smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  4. Dela, kärna ur och skär päron i tunna klyftor.
  5. Stick ner klyftorna i smeten i ett fint mönster. Strö över kardemumman och mandeln. Hyvla över smöret.
  6. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter. Servera med något vaniljigt, eller precis som den är.

Originalreceptet kommer härifrån.

Tagged: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: