Paj med hallon och kolasås

Vissa saker går en helt förbi. Man hittar ett roligt recept och tänker ”Jaa vad roligt, något nytt!”. Men det är visst bara nytt för en själv, och för dem man bjuder på detta nya goda är det som en gammal kompis som kommer på besök igen. Lite så är det med denna paj. ”Ååh, har du gjort en hallon- och kolapaj, vad gott!”, som om det är den mest naturliga pajen i hela världen. Som om det är äppelpaj.

Receptet kommer från Allt om Mat, men jag har bytt ut sockret i kolasåsen mot farinsocker för mer kolasmak.

Recept:

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 180 g vetemjöl

Kolasås

  • 2 dl grädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl farinsocker

+

  • 200 g hallon

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka ihop smör, havregryn och vetemjöl till en smuldeg eller kör snabbt i matberedare. Lägg undan 1 dl smulor. Platta ut resten av smulorna i en pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
3. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det sjuda ca 20 minuter.
4. Häll hallonen i pajformen. Häll över kolasåsen och strö över smulorna. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Tagged: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: