Ostkaka

Det kanske är lite otippat att laga sin egen ostkaka, men det är inte särskilt svårt och blir väldigt gott. Vi ville bjuda mina svärföräldrar på en riktigt svensk middag när de kom hit från sitt hem i Frankrike, så det blev köttbullar följt av just ostkaka. Stor uppskattning!

Detta recept är lågt på både vetemjöl och socker, så om du håller någon form av lågkolhydratkost kan det vara en bra dessert. Jag skulle dock rekommendera att öka lite på sockret, till 2 matskedar.

Riktiga ostkakekännare invänder säkert mot detta recept, men jag hade inte tiden eller orken att laga med ostlöpe. Skulle dock tro att det finns ett antal surdegsbagare, korvstoppare och slow food-lagare därute som skulle älska att laga traditionell ostkaka också. Det är bara en tidsfråga innan ostkaka blir det nya stora…

Recept för 4 portioner:

  • 2 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 250 g keso
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk hackad sötmandel

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ihop ägg och socker. Rör i mjöl, keso, grädde och mandel.

Häll smeten i 4 smorda portionsformar eller i en liten form.

Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter.

Låt svalna och servera med vispad grädde och färska bär eller sylt.

Tagged:

Comments: 2

  1. Alexandra Bengtsson 7 november, 2012 at 08:06 Reply

    Provade en gång att använda mjölk till ett sånt hör recept istället för grädde och det gick faktiskt bra det med..:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: