Minipavlovas

Minipavlovas

Pavlova – jag älskar det i alla dess former! Dessa små kompisar ryms på handflatan och passar utmärkt som en liten dessert eller som del av en dessertbuffé. I går kväll när jag satt och tänkte på desserter, något jag gör oroväckande ofta, drogs mina tankar till smultron. Det är så sällan man får till något mer än att trä dem upp på strå. Det är visserligen ren lycka i sig, men små pavlovas med smultron på… det vore något det.

I dagarna semestrar vi hos mina föräldrar, som bor i ett rött hus med vita knutar mellan en skog och en åker. På förmiddagen idag började det droppa lite från himlen. Då kastade jag mig på morfars gamla cykel, trampade som en tok till pappas bästa smultronställen och till min stora lycka hittade jag en massa smultron. Ja, massa då om man utgår ifrån den normala tillgången av smultron så här när säsongen börjar närma sig sitt slut. En stund senare trampade jag hem med ett leende som en byfåne och en känsla av svunnen barndom i bröstet. En liten skål med smultron, när åt jag det senast? Lagom till vi skulle äta dessert öste det ner ute. Men vad ska man säga? Regnet hör ju också sommaren till.

Detta är mitt bidrag till månadens utmaning på Söta Saker, där temat för juli är ”semester”. Min är snart slut (tung suck), men minnet av min smultroncykeltur lever nog kvar länge.

Recept:

 • 2 äggvitor
 • En nypa salt
 • 125 g strösocker
 • 1 tsk maizena
 • 1 kryddmått vaniljsocker
 • ½ tsk vitvinsvinäger
 • 3 dl grädde
 • blandade bär, totalt ca 250 g

Sätt ugnen på 180 grader.

Vispa äggvitorna med saltet så att de blir vita och fluffigt fasta. Fortsätt vispa och tillsätt sockret sked för sked tills du får en glansig och vit maräng som stannar kvar i bunken om du vänder den upp och ner. Vänd ner maizenan, vaniljsockret och vitvinsvinägern försiktigt med en slickepott.

Rita 10-12 cirklar, ca 6 cm i diameter, på bakplåtspapper. Vänd på pappret och lägg det på en plåt. Rita inte ringarna för tätt, då marängen flyter ut lite under gräddningen.

Fördela marängen i cirklarna. Använd baksidan av en sked för att göra en liten urgröpning i varje maräng. Ställ plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 25-30 minuter. Om marängen börjar få färg kan du lägga över ett ark aluminiumfolie. Efter gräddningen, stäng av ugnen och låt marängerna stå ytterligare 30 minuter i eftervärme. Ta sedan ut plåten och låt marängerna svalna helt på galler.

Vispa grädden och lägg en klick på varje pavlova. Toppa med bär och servera.

Tagged: , , , , , , , ,

Comments: 3

 1. Åhååå, gud vad gott!! =)

  • Elisabeth 1 augusti, 2013 at 10:03 Reply

   Haha, låter som att vi har samma smak. 🙂 Ja, det var faktiskt alldeles ljuvligt gott, speciellt med smultronen!

 2. Semestersött | Söta saker 1 augusti, 2013 at 08:22 Reply

  […] Minipavlova från Saker jag bakar […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: