Märtas skurna chokladkakor

 Märtas skurna chokladkakor

Dessa klassiska chokladkakor måste nästan vara min favorit bland småkakor. Goda, enkla att baka och vackra att se på!

Receptet hittade jag i Sju sorters kakor, som jag nu äntligen själv har i min ägo efter att i många år nyttjat min mors exemplar. 39:- på bokrean, ett kap! Jag gillar så när bakverk har speciella namn. Dessa har jag fått för mig även går under namnet Chokladbröd, men kunde ju likagärna hetat chokladkakor med pärlsocker. Det blir dock roligare när det hänvisas till Märta. Vem var Märta, hur levde hon sitt liv och hade hon hittat på receptet själv eller snott det av grannfrun? En annan kaka på samma uppslag heter Torplyckor. Också ett fint namn. Lyckan var stor på torpen när dessa kakor bakades.

Jag kanske ska skapa en egen kaka och kalla den för… Stockholmsdröm… Vasastanskaka… S:t Erikspinne… eller Elisabethruta. Den sistnämnda borde redan finnas faktiskt, det låter bra. Hmm… vad smakar en Elisabethruta? Jag ska suga på den.

Här kommer i alla fall receptet på Märtas skurna chokladkakor:

Till ca 60 kakor:

  • 200 g margarin eller smör
  • 2,5 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ägg

Pensling och garnering:

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175 grader).

Blanda alla ingredienser till en smidig deg.

Dela degen i 6 delar. Forma dem till rullar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till rullarna något. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Skär dem varma i 2 cm breda, sneda bitar.

 

Tagged: , , , ,

Comments: 2

  1. Sara 20 mars, 2013 at 08:03 Reply

    Små läckerbitar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: