Maffiga lussebullar med mandelmassa

I söndags bakade min syster och jag dessa supermaffiga lussebullar, fyllda med smör, mandelmassa och kardemumma. De var himmelskt goda! Vi bakade vanliga också, utan fyllning. De blev också fantastiska, men fick trängas lite för mycket på plåten så de blev inte riktigt så tjusiga. Men de var av vanlig lussebullsmodechang. Ni vet, julgaltsmodell.

Varje december kommer det en massa tips och knep hit och dit om hur man får den bästa degen till saffransbrödet. Ska det vara kesella eller smör? Ska smöret vara rumsvarmt eller smält? Ska saffranen stötas med sockerbit, läggas i mjölken eller dra i sprit? Hur länge ska den dra i sprit? Hit och dit, hit och dit. Vi stötte saffranet med lite socker och hällde på en skvätt calvados. Vet inte om det gjorde så stor skillnad… Det blev i alla fall väldigt gott.

Detta är den enda saffransdeg jag har bakat med och den är fantastisk. Den blir tung fast ändå smidig. Vi fick använda lite mer mjöl än enligt receptet och ändå släppte degen inte helt från kanterna. Men den var fortfarande jättelätt att jobba med när den hade jäst och väldigt lite mjöl behövdes för att knåda. Det är mammas recept, som hon kunde rabbla ur minnet när jag ringde henne häromdagen för att fråga. Mamma kan hon. Trots att vi bakar utifrån samma recept blir hennes bullar alltid lite godare. Konstigt…

Om du vill baka vanliga lussebullar utan fyllning kan du använda precis samma recept men utesluta fyllningen och forma dem som du vill. Eller så gör du som vi gjorde, bakar halva degen som vanligt och halva med fyllning. I så fall ska fyllningsangivningarna nedan halveras.

Recept

  • 1 pkt jäst
  • 5 dl mjölk
  • 200 g smör
  • 2,25 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl +  lite till utbakning
  • 1,5 g saffran
  • 1 tsk stött kardemumma

Fyllningen

  • 50 g smör
  • 75 g mandelmassa
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 ägg till pensling
  • Pärlsocker
  1. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degskål och häll över smör- och mjölkblandningen.  Rör så att jästen löses upp. Knäck i ett ägg.
  2. Stöt saffranet med en sockerbit. Stöt också kardemumman.
  3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och saffran.
  4. Tillsätt mjölet, lite i taget.
  5. Arbeta degen kraftigt, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand, tills den känns smidig.
  6. Låt degen jäsa övertäckt av bakduk i ca 30 min eller tills den har blivit dubbelt så stor.
  7. Knåda degen lätt och kavla ut till en stor kaka, ca 30×40 cm.
  8. Bred ut smöret på kakan. Riv över mandelmassan och strö över kardemumman.
  9. Vik ihop degen på mitten, från långsidan. Skär degen i ca 3 cm breda bitar. Dela dem på mitten nästan hela vägen upp, så att det ser ut som ett par byxor. Vira dem runt varandra och slå ihop till en knut så att ändarna hamnar underst.
  10. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter. Sätt på ugnen, 225-250 grader.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  12. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter.

Tagged: , , , ,

Comments: 5

  1. Katarina 27 november, 2012 at 02:54 Reply

    De ser väldigt goda ut!

  2. Orchidea 29 november, 2012 at 10:37 Reply

    Dina lussebullar ser jättegoda ut och kombination med mandel är jättebra. Jag har en liknade recept och jag gör mina saffransbullar som bollar fyllda med mandelmassa, de är jättegoda.
    Ciao.

  3. […] gjorde 1/4 av mitt vanliga recept, fast med ett helt kuvert saffran. När degen jäst kavlade jag ut den till en platta, bredde på […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: