Lavendelkakor

I dag känner jag mig lite som den vita kaninen i Alice i Underlandet. ”I’m late! I’m late! I’m late!”

Vi åker till Frankrike i morgon bitti och innan dess är det en hel massa som ska göras. Jag hann i alla fall klippa ner lavendeln och preppa ett halvt kilo lavendelsocker. Det kommer bli fint i chokladkakor mm när hösten närmar sig. Jag ska också baka dessa fantastiska lavendelkakor, för de jag hade på lager i frysen är nu slut (jag åt upp de sista två direkt när jag hade fotat dem). De är min kompis Saras favoritkakor och jättefina till te. Jag tror att de hade passat ypperligt på tekalaset hos den galne hattmakaren!

  

Recept:

  • 250 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk torkad lavendel
  • 1 nypa salt

Sätt ugnen på 125 grader.

Kör smör och socker i matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda sedan i mjöl, maizena, vaniljsocker, lavendel och salt och arbeta snabbt till en smidig deg. Överarbeta inte degen.

Rulla degen till en rulle, ca 4 cm i diameter. Täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet i minst 30 min.

Skär degen i tunna skivor och lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 30 minuter. De ska knappt få någon färg. Låt dem svalna något på plåten och lägg sedan över på galler för att svalna helt.

Blir ca 50 små kakor.

Receptet kommer från systrarna Eisenmans ”Två systrars söta”.

Tagged:

1 comment

  1. Müsli « Saker jag bakar 22 oktober, 2012 at 06:56 Reply

    […] en med dinkel- och havregryn, lin- och pumpafrön, valnötter, kokos samt lite torkad lavendel och lavendelsocker som smak. Ingen frukt. Jättegott ändå! Jag har gärna lite hemmakokt svart vinbärssylt i filen […]

Lämna ett svar till Müsli « Saker jag bakar Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: