För alla kladdkakeälskare, och vi är många, kommer här en klassisk kladdkaka i tårta-style med vanilj, kola och bär. Mascarponefyllningen är härligt fluffig och inte så söt, så när den nästa jolmiga dulce de lechen smackas på blir det tillsammans med den sega chokladbotten alldeles ljuvligt gott.
Om du kör med färdig dulce de leche på burk är den här tårtan klar på 30 minuter, förutsatt att du låter bottnarna svalna i kyl/drag/utomhus.
Kladdkakstårta med dulce de leche
Kladdkakor (Mia Öhrns recept):
- 100 g smör eller margarin
- 2 ägg
- 3 dl strösocker
- 2½ dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 1½ tks vaniljsocker
- ½ krm salt
Smörj och mjöla två formar, ca 16 cm i diameter, eller använd samma form två gånger. Smält smöret på låg värme. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör sedan ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt sönder eventuella klumpar. Dela upp smeten i formarna och grädda 10-12 minuter i 200 grader. Låt kakorna svalna på galler.
Fyllning:
- 1½ dl vispgrädde
- 100 g mascarponeost
- ½ tsk vaniljsocker
Vispa grädden fluffig. Rör mascarponen mjuk. Blanda ner grädden i mascarponen och tillsätt vaniljsocker.
Lägg fyllningen på den ena bottnen och bred ut lite men inte ända ut i kanterna. Lägg den andra bottnen över. Bred över ½ burk dulce de leche, ca 1 dl. Toppa med färska bär, ca 200 gram.
Tagged: björnbär, blåbär, dulce de leche, enkel tårta, hallon, klassisk kladdkaka, mascarpone, Mia Öhrn
Såååå god! Återigen hatten av till bakmästaren.