Kladdkaksmuffins i påskstil

Påskmuffins

Häromdagen slog mig då hur länge sedan det var jag bakade muffins. Jag fick ett sug efter muffinsbak och i lördags morse när lilla barnet väckte oss kl. 6 gick jag sonika upp, matade barnet och svängde ihop en halv sats kladdkaksmuffins. Det kändes bättre att baka än att sitta och halvsova över morgontidningen. Lilla K satt på golvet och tuggade på en visp. Vi hade det trevligt i köket helt enkelt.

När muffinsen var klara kom jag att tänka på påsken. Förutom våra rumänska handmålade ägg som vi tar fram varje år är det synnerligen opåskigt hemma. Jag blev sugen på att pynta. Men en anledning till opåskigheten är att vi inte äger något påskpynt. Varje gång jag står i butiken och ser någon söt liten kyckling tänker jag ”usch så onödigt” och går därifrån utan. Samma med jul, nästan.

Det fick bli påskpyntade muffins istället. Jag tycker de blev rätt fina! Det vore också rätt najs att fylla gropen med hallon och lägga en klick grädde på toppen…. yum yum.

Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak på Söta saker.

Recept för 12 kladdkaksmuffins, alt. 1 kladdkaka:

 • 100 g smör
 • 2 ägg
 • 3 dl strösocker
 • 2½ dl vetemjöl
 • 4 msk kakao
 • 1½ tsk vaniljsocker
 • ½ krm salt

Sätt ugnen på 200 grader/175 grader varmluft.

Sätt ut 12 muffinsformar i en muffinspanna, eller smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm.

Smält smöret på låg värme.

Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner blandningen i äggsmeten.

Häll smeten i muffinsformarna och grädda i 7-10 minuter beroende på hur kladdiga muffins du vill ha. Jag gräddade i 8 minuter. Då blev det kladdigt men inte rinnigt och med en fast yta.

Eller häll smeten i formen och grädda 10-20 minuter beroende på hur kladdig kaka du önskar.

Receptet kommer från Mia Öhrns Kladdkakor. Om man halverar receptet passar det perfekt till en liten form, typ 16-18 cm i diameter.

Tagged: , , , ,

Comments: 4

 1. Maggan 27 mars, 2013 at 07:42 Reply

  Så fina! Och fint foto. Glad påsk till dig och lilla kakan och maken!

 2. Muffins i mängder | Söta saker 1 april, 2013 at 12:12 Reply

  […] Kladdkakemuffins i påskstil från Saker jag bakar […]

 3. […] Kladdkakemuffins i påskstil från Saker jag bakar […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: