Kanelpannacotta med calvadosäpplen och havrecrunch

Äpple och kanel – jag är inte säker på om det finns någon bättre smakkombination. Jag tror på riktigt att det här är en av de godaste desserter jag ätit. Såååå gott. Om du också är en äpplekaneljunkie kan du väl testa och berätta vad du tycker?

Pannacotta kan du göra på grädde enbart så klart, men jag föredrar att ta lite mjölk i för att konsistensen ska bli lite lösare och inte så puddingaktig. Bestäm själv! Och just det, det kommer att bli calvadossås (men antagligen inga äpplen) och havrecrumble över, men receptet går knappt att göra mindre än så här. Jag stoppade in det i kylen och några dagar senare varvade jag grovt äppelmos med creme fraiche och havre crumble och ringlade sedan över lite calvasås. Det blev en väldigt god vardagsdessert. Litet bonustips!

Så, sätt igång nu! Höstens bästa dessert väntar!

Recept:

6 port

Kanelpannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 kanelstång

Lägg gelatinbladen i en skål med vatten.

Häll grädde, mjölk, socker och kanelstång i en kastrull och låt blandningen sjuda på svag värme i 10 minuter.

Fiska upp kanelstången. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och vispa ner dem i grädden. Fördela gräddblandningen i portionsformar.

Låt stå i kylskåp i ca 3 timmar.

Calvadosäpplen

  • 2 äpplen
  • 100 g strösocker
  • 0,5 citron, färskpressad saft
  • 20 g calvados (ca 0,25 dl)
  • 50 g vatten (0,5 dl)
  • 1 tepåse Earl Grey

Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull och smält det på låg värme till en gyllenbrun karamell. Blanda ner äpple, citronsaft, calvados samt vatten och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 2 minuter. Sila av och spara vätskan. Lägg äppeltärningarna i kylen. (Om karamellen stelnar till när du blandar ner övriga ingredienser kan du plocka upp äpplena med sked eller hålslev efter 2 minuter och låta resten av ingredienserna sjuda en stund till. Då smälter sockret igen.)

Låt tepåsen ligga och dra i vätskan i 5 minuter. Ta upp  och kasta tepåsen. Låt vätskan svalna. (Om du som jag inte använder tepåsar, lägg löste i en tekula och låt dra. Behövs det sedan kan du sila av vätskan så att inga teblad slinker med.)

Havrecrumble

  • 25 g smör
  • 25 g råströsocker (0,5 dl)
  • 20 g havregryn (0,5 dl)
  • 12 g vetemjöl (0,25 dl)
  • 1,5 g bakpulver (0,25 tsk)

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Strö ut degen på plåt med bakplåtspapper, grädda i ugnen och låt svalna.

Innan servering, lägg äppelbitar och lite calvadossås ovanpå pannacottan. Toppa med lite havrecrumble. Njut!

Receptet på havrecrumble och calvadosäpplen kommer från Roy Fares bok Sweet!. Mängderna är dock anpassade för att passa till pannacottan.

Tagged: , ,

Comments: 6

  1. Helena 2 december, 2012 at 01:38 Reply

    Det här låter sanslöst gott, måste prova snarast inför lilla jul. Tack för tipset!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: