Kalljästa frukostfrallor med dinkel och frön

Kalljäst frukostbröd

Så här inför helgen (ja, jag vet att det bara är onsdag kväll men ändå, snart är det helg igen!) tipsar jag om ett kalljäst bröd som du med fördel sätter på fredag kväll för att baka av på lördag morgon. Det är alltid härligt att börja dagen med nybakat bröd, speciellt när du har bakat det själv. Jag gillar bröd som man inte behöver jobba så mycket med. Detta bröd rörs utan problem ihop för hand och behöver inte knådas eller jäsa i omgångar. Enkelt och praktiskt. Dessutom väldigt gott!

Receptet sa vetemjöl special, men skafferiet sa nej och erbjöd istället vanligt vetemjöl och dinkelmjöl, vilket gick alldeles utmärkt. Sedan körde jag 1 dl vardera av linfrön, oskalade sesamfrön och solrosfrön. Det blev ett knastrigt ljud av alla frön när man tuggade. Det lät nyttigt.

Receptet ger 12 bröd. Bröden går utmärkt att frysa.

Recept:

  • 1/4 pkt jäst (12, 5 g)
  • 2 tsk salt
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl blandade frön, tex solros, pumpa, sesam, lin, psyllium eller vallmo
  • 6,5 dl vetemjöl (ca 400 g)
  • 3,5 dl dinkelmjöl (ca 200 g)

Smula ner jästen i en skål. Häll över lite av det kalla vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet och alla övriga ingredienser, sist mjölet. Rör ihop till en kladdig deg.

Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten, 10-12 timmar.

Klicka ut 12 bröd på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Höj eventuellt värmen till 225 grader de sista 5 minuterna för att få fin färg på bröden.

Tagged: , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: