Kalljästa frallor med dinkelflingor

Frallor

Jag är alltid på jakt efter enkla, goda bröd, gärna nattjästa som man kan baka av på morgonen lagom till frukost. Dessa frallor med dinkelmjöl, dinkelflingor och linfrön är väldigt goda och enkla att baka.

Jag kan tillägga att de verkligen behövdes i morse. Lilla K är fortfarande på New York-tid efter vår resa dit och somnade vid 3 i natt. Som tur var tog Jonas nattpasset för jag var helt väck efter att ha jobbat igår också. När jag vaknade i morse, 11:10 ungefär, sov resten av familjen fortfarande. Nu är vi lite lagom groggy, i alla fall vi som inte är 11 månader, superglada och tokaktiva. Som tur är fick vi i alla fall en riktigt god frukost!

Linfrön alltså, jag älskar linfrön. Har dem i müsli, gröt, bröd så klart eller strör som de är över morgonfilen. Först tänkte jag baka brödet utan linfrön, men det gick bara inte. Du kan så klart utesluta dem om du vill, men varför? Varför?

Här kommer receptet (innan jag ballar ur totalt om linfrön). Grundreceptet hittade jag här men har modifierat lite. Tack Tre tjejer i köket för inspiration!

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 1 dl dinkelflingor
  • 2 msk linfrön
  • ½ msk salt

Garnering

  • en liten näve dinkelflingor eller lite linfrön

Gör så här
Lös upp jästen i vattnet i en stor bunke. Tillsätt mjölet, havregrynen, fröblandningen och saltet. Blanda ihop till en ganska lös och kladdig deg. Jäs under bakduk i rumstemperatur i en timme, alternativt i kylskåpet över natten. Täck i så fall med plastfolie.

Sätt ugnen på 250º och förbered en plåt med bakplåtspapper. Forma små frallor med hjälp av mjölig sked eller med händerna. Pensla frallorna med lite vatten och strö över dinkelflingor eller linfrön som garnering. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills frallorna blivit lite lätt bruna och fått en krispig skorpa.

 

 

Tagged: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: