Kaffe- och chokladmacarons

Kaffe- och chokladmacarons

Om det är något jag gillar mer än att äta macarons så är det att baka dem. Det är inte så himla komplicerat när man väl fått till knycken och de går att variera i oändlighet. Häromdagen fanns det en massa äggvita i kylen efter att min make hade vispat bearnaise till ett helt regemente. Dessutom befinner vi oss nu i Frankrike på semester, då det var ett klockrent läge för macarons. Den här gången testade jag att stöta kaffebönor i mortel ganska grovt och blanda i chokladfyllningen. Choklad och kaffe är ju en ljuvlig kombination och bönorna gav lite extra bitighet till kakorna.

Ok, jag erkänner, en av sakerna jag gillar med att baka macarons är att folk blir så imponerade. Folk tror att det är så svårt, men det är det som sagt inte. Övning ger färdighet och allt det där. Jag tycker att du ska testa! Blir det inte bra kan du alltid kolla här hur kapitalt jag misslyckades första gången…

Recept för 15-20 macarons:

 • 50-55 g äggvita (ca 1,5 ägg)
 • 50 g mandelmjöl eller 50 g mandel som är skållad och skalad
 • 100 g florsocker
 • 2 msk strösocker
 • 0,5 msk kakao
 1. Förbered vitorna ett dygn innan genom att förvara dem i en skål övertäckt med plastfolie i rumstemperatur.
 2. Finmal mandel i en mixer eller med en mandelkvarn. Sikta den genom en finmaskig sil. Blanda mandeln med florsocker och mixa alltihop en gång till. Om du använder mandelmjöl räcker det att sikta mandelmjölet, blanda med florsockret och kakaon och sikta allt igen.
 3. Vispa äggvitan i en ren skål med elvisp eller köksassistent. När äggvitan börjar bilda ett skum, tillsätt strösockret en matsked i taget. Fortsätt att vispa till en tjock, fast och glansig maräng. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängsmeten glider ut.
 4. Blanda försiktigt ner mandeln i marängsmeten och rör om med en slickepott. Smeten ska varken vara för hård eller för lös. Du kan prova konsistensen genom att klicka ut lite av smeten på ett bakplåtspapper. Klicken ska flyta ut lite och få en slät yta efter en stund. Om den inte gör det rör du lite till i smeten.
 5. Fyll en spritspåse med en rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Tänk på att klickarna kommer att flyta ut så gör dem inte större än en femkrona. Låt dem vila i minst 1 timme på plåten så att det bildas ett ”skinn” på ytan. Känn försiktigt på dem så att de inte är kletiga. Om de inte vill stelna, låt dem stå ytterligare en stund på en varm plats (exempelvis ovanpå spisen medan ugnen värms).
 6. Värm ugnen till 150 grader.
 7. Grädda marängerna i 11-13 minuter i mitten av ugnen. Håll ett öga på dem de sista minuterna och flytta ner plåten om de börjar få färg. Ett sätt att känna om de är färdiga är att trycka lätt på marängernas topp lite från sidan. Flyttar sig toppen är de inte färdiggräddade. Det går också att peta lite lätt på en maräng och se om den lossnar från bakplåtspappret – då är den troligtvis färdiggräddad.
 8. Ta ut marängerna ur ugnen och låt dem svalna helt. Lossa dem försiktigt från bakplåtspappret. Jag drog av pappret underifrån istället för att lyfta på marängen. Det gick lättare.

Chokladfyllning

 • 50 g mörk choklad
 • 0,5 dl vispgrädde
 • 0,5 msk kakaobönor
 1. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
 2. Stöt kakaobönorna grovt i mortel. Häll ner i chokladen.
 3. Värm grädden i en kastrull tills den når kokpunkten.
 4. Häll grädden över den hackade chokladen och kaffebönorna. Vänta i 30 sekunder och rör sedan blandningen glansig och slät. Låt den svalna så att den blir bredbar.
 5. Spritsa eller klicka ut fyllningen på marängerna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylen, helst en dag eller två innan de ska ätas.

Tagged: , , ,

Comments: 2

 1. Angelica, Sugar Me Sweet 12 augusti, 2013 at 10:20 Reply

  Jag har en form av hatkärlek till macarons 🙂 Det är en utmaning att baka dem helt klart och de är SÅ vackra (och goda) när de blir sådär perfekta!

  • Elisabeth 14 augusti, 2013 at 08:00 Reply

   Eller hur? Det låter lite fånigt men är sällan jag känner mig så nöjd som när jag har bakat snygga macarons. Skönt att höra att jag inte är ensam! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: