It’s a bomb! Björnbärspannacotta med marängtäcke och bubbelsås

Björnbärspannacotta med maräng

Björnbärsbomb – väldigt god och lättgjord dessert som ser imponerande ut. Vad kan passa bättre till nyårsfirandet? Dessutom är det någon väldigt glammigt över allt i dessertväg som slutar på -bomb, perfekt för nyår!

Jag bjöd på denna dessert förra nyåret och det blev stor succé. Då fick vi inte tag i tillräckligt med björnbär så i pannacottan var det hallon istället. Mycket gott! Om man vill göra det lite enklare för sig gör man pannacottan i snygga glas eller formar, häller såsen över och toppar med maräng som man bränner av. Det blir tjusigt med dessert i tre lager.

Detta recept räcker utan problem även till 5 eller 6 personer då portionen är ganska väl tilltagen. Men den är väldigt god, så tänkt två gånger innan du bestämmer dig…

Nu gäller det bara att komma på vad man ska äta i övrigt. Vad tänker ni er?

Recept för 4 portioner:
Björnbärspannacotta
  • 2 dl björnbär
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2,5 st gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk strösocker

Maräng

  • 2 st äggvitor
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 3 msk strösocker
Mousserande björnbärssås
  • 1,5 dl björnbär
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,5 vaniljstång – fröna
  • 1 dl mousserande vin
  • 4 toppar färsk mynta – till garnering
Mixa björnbär och citronsaft till en slät puré och sila bort fröna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och koka upp grädde med socker. Krama ur gelatinbladen och vispa i gelatinblad och björnbärspuré. Klä fyra portionsformar med plastfolie, skölj dem med kallt vatten eller använd silikonformar. Fördela pannacottan i formarna och täck med plastfolie. Låt stelna i kylen minst 4 timmar.
Vispa upp äggvitor och citronsaft till ett skum och tillsätt sockret lite i taget tills det har blivit en glansig och styv maräng. Koka upp björnbär med socker och vanilj. Toppa såsen med mousserande vin precis innan servering.
Stjälp upp pannacottan ur portionsformarna och lägg på fyra fat. Bred ut marängen över pannacottorna och bränn av med en bruléebrännare eller ställ dem under grillvärmen i ugnen på 275°, ca 30 sekunder. Servera tillsammans med björnbärssåsen och garnera med myntablad.
Receptet kommer från Elle Mat&Vin.
Inuti

Tagged: , , , , , , , ,

Comments: 2

  1. Katarina 30 december, 2012 at 05:41 Reply

    Vilken snygg dessert!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: