Havrekakor med mörk choklad och valnötter

Den här kakan kanske inte ser så spektakulär ut, men skenet kan bedra. Denna härligt sega havrekaka med mörk choklad och valnötter är perfekt till en kopp på maten eller egentligen närsomhelst. Faktum är att jag vill äta en mest hela tiden. Man skulle kunna säga att det är en väldigt bra allround-kaka, fast godare.

Enligt grundreceptet ska det bli 25 kakor. Jag gräddade 16 kakor åt gången vilket var ganska lagom på en plåt då de flyter ut något. Allt som allt blev det 32 kakor. De funkar fint att frysa eller förvara i väl försluten burk i kylen. De är goda kylskåpskalla kan jag intyga.

Recept:

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 7 dl havregryn
  • 2 dl grovhackade valnötter
  • 100 g grovhackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägg och vatten.

Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ihop med äggblandningen till en jämn smet. Tillsätt havregryn, valnötter och choklad.

Klicka ut degen med en matsked eller glasskopa på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ungen i ca 12 minuter. Kakorna ska fortfarande vara mjuka när de tas ut ur ugnen.

Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på galler för att svalna helt.

Receptet kommer från systrarna Eisenmans ”Två systrars söta”.

Tagged: , , ,

1 comment

  1. […] Oj hoppsan, här hade jag ju en blogg som var alldeles ensam och övergiven. Förlåt. Det har varit lite annat att fokusera på ett tag. Kakan har börjat förskolan, vi har haft våra första vab-dagar, det var konferens med jobbet och så vidare. Inget bakat har det blivit heller. Men idag samlade jag kraft och rörde ihop dessa supergoda havrekakor. De är så bra för man kan stoppa i lite vad man har hemma. Idag blev det torkade körsbär, pistagenötter och mörk choklad. Nej, de är inte världens vackraste kakor, men de är supergoda. Inser nu att jag bakade dem för nästan exakt ett år sedan senast, då med valnötter och mörk choklad. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: