Grova scones

Grova scones

Helgmornar kräver god frukost. I dag blev det dessa grova scones, som jag tycker är superbra till frukost eftersom de inte är så söta. De faller isär lite när man delar dem, vilket inte gör mig något. Men om du vill ha dem lite mer som vanliga scones kan du byta ut en del av mjölet till vanligt vetemjöl.

Recept för 8-10 scones:

  • ½ dl rågkross
  • 1 dl vetten
  • 2 dl rågmjöl eller rågsikt (jag använde grovt rågmjöl)
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 50 g smör
  • 1½ dl filmjölk eller mild yoghurt

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp rågkross och vatten i en kastrull. Ta det från plattan.

Blanda mjölet, solroskärnor, bakpulver och salt. Finfördela smöret i mjölblandningen.

Rör ner filen/yoghurten i rågkrossblandningen och rör sedan ner mjölblandningen. Blanda till en deg.

Forma 8-10 runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna.

Receptet kommer ifrån boken ”Baka bröd med Allt om Mat”, ett fynd på bokrean.

Tagged: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: