Granola med lönnsirap och pecannötter

Granola

Hembakad granola – enkelt att göra, fantastiskt gott och mycket billigare än köpt. Även om jag är ganska morgontrött känns det lättare att gå upp när det vankas god frukost. Som vanligt kan man alltid locka mig med mat…

När vi var i New York i våras köpte vi en granola med lönnsirap, pecannötter och kanel som var helt fantastisk. Det var en fröjd att vakna tidigt på morgonen (eller nästan mitt i natten), gå upp och få äta frukost. Vi åt den med grekisk yoghurt och blåbär. Ljuvligt gott!

Detta recept är baserad på denna fantastiska granola. Jag vet inte om smaken riktigt blev densamma, det är svårt att minnas en exakt smak, men den här blev också väldigt, väldigt god. Jag hade aprikoser och sultanarussin i, men det kan man så klart variera som man vill!

Recept för ca 5 dl granola

  • 3 dl havregryn, dinkelflingor eller blandat
  • 1 dl pecannötter, grovt hackade
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl pumpafrön
  • 1 tsk kanel
  • en nypa salt
  • 1 matsked rapsolja
  • ½ dl lönnsirap av god kvalitet
  • 1 dl torkad frukt, tex russin, aprikoser, tranbär eller annat

Värm ugnen till 165 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

Blanda alla torra ingredienser förutom frukten i en stor skål.

Blanda olja och lönnsirap i en liten skål.

Häll vätskan över det torra och blanda. Se till att alla torra ingredienser täcks av vätskan.

Sprid ut granolan jämt på plåten och baka i ugnen i ca 25 minuter. Vänd om ibland så att den blir jämnt brun. Ju brunare granolan blir, desto mer crunchy blir den. Granolan kan vara kladdig när du tar ut den ur ugnen men den kommer att torka när den svalnar.

När den är helt kall blandar du i den torkade frukten.

Förvara granolan i en tät burk, gärna svalt.

Tagged: , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: