Grahamsbröd med morot och solrosfrön

Grahamsbröd

När jag vill ha ett enkelt och gott bröd som funkar till det mesta brukar jag baka detta grahamsbröd med morot och solrosfrön. Moroten gör det väldigt saftigt och så blir det lite tugg med solrosfröna.

Att det ska gå snabbt att baka bröd  är för vissa som att svära i kyrkan. Jag lyfter på hatten för alla er som bakar med surdeg, men har själv inte tagit mig över tröskeln än. Jag tycker att det är tillräckligt tillfredsställande att dra ihop ett jästbröd på ett par timmar, och dessutom blir det gott. Tjusigt surdegsbröd köper jag på bageri – det ligger minst fem stycken inom tre minuters promenadväg…

Recept:

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 50 g (0,5 dl) flytande smör, margarin eller rapsolja
  • 100 g riven morot (ca 2 medelstora)
  • 1-2 dl solroskärnor
  • 300 g (5 dl) grahamsmjöl
  • 450 g (7,5 dl) vetemjöl + lite mer till utbakning

Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet, fingervarmt, och rör om tills jästen är löst. Tillsätt salt, socker, fett, riven morot och solroskärnor.

Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Eventuellt kan du behöva tillsätta mer vetemjöl. Degen blir lite kladdig men ska ändå bli smidig.

Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 45 minuter.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i två delar och forma dem till limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper eller tryck ner dem i smorda 1,5 liters formar.

Jäs under bakduk ca 1 timme. Värm ugnen till 225 grader.

Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 minuter.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Tagged: , ,

Comments: 4

  1. saralalloo 3 januari, 2013 at 10:56 Reply

    Just nu är det rågkringlor på gång, men det här får bli nästa bröd jag bakar. Låt smaskens!

  2. saralalloo 2 februari, 2013 at 06:59 Reply

    Nu har jag bakat ditt grahamsbröd. Gott och saftigt, och halva ena limpan försvann visst när barnen kom hem från skolan…

    • Elisabeth - Saker jag bakar 2 februari, 2013 at 12:02 Reply

      Tack för feedback! Vad roligt att brödet försvann, det är ju det som är meningen liksom. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: