Fyriskaka – en äppelkaka

Kaka

En klassisk, lättbakad äppelkaka som passar bra till elvakaffet eller eftermiddagsteet, om man nu är lagd åt det hållet. Min pappa som är för fika mest hela tiden åt även två bitar till frukost… Väldigt god kaka helt enkelt.

Receptet kommer från klassikern Sju sorters kakor. Jag har den inte själv men bläddrar alltid i den hemma hos mina föräldrar. Det är så härligt hur vissa sidor knappt går att öppna för att de är så smetkladdiga. Speciellt muffinsuppslaget är i synnerligen begagnat skick. När jag och mina systrar bakade som små blev det ofta chokladmuffins eller kryddmuffins från Sju sorters kakor. Väldigt enkla recept perfekta för små bagare med stora magar.

Men nu var det Fyriskaka det gällde! Serveras kakan med vispad grädde eller glass blir det en enkel tårta, står det i boken. En annan sak jag älskar med SSK, den paranta tonen!

Recept:

  • 125 g margarin eller smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • 3-4 medelstora äpplen
  • 1-2 msk socker
  • (1 tsk kanel)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och ev bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Smält matfettet och låt det svalna.

Rör matfettet pösigt med socker. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret samt mjölk. Häll smeten i formen.

Skala ev äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker ev blandat med kanel.

Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

Tagged: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: