Financier

Vackra, goda kakor med lite bit i  – franska Financier. Trots otaliga besök på franska bagerier hade jag inte sett dem innan jag bläddrade igenom Sébastien Boudets fina bok ”Den franske bagaren”. Mer från monsieur Boudet hittar du på hans blogg.

Jag bakade mina Financier med hälften mandelmjöl och hälften pistagemjöl, med pistagenötter på toppen. Om du inte hittar mandelmjöl kan du skålla mandel och köra riktigt fint i matberedare. Samma gäller pistage eller andra nötter. Det är ungefär samma vikt på de hela nötterna som på mjölet.

Kakorna gräddas i små formar med sned kant, som till mandelmusslor. Kom ihåg att smörja formarna ordentligt. Receptet sa ca 25 kakor, men jag fick 25 st i formar på 7 cm i diameter och ytterligare ca 12 i formar på 5 cm i diameter.

Detta recept tar en hel del äggvita i anspråk. Ett tips är att ta för vana att frysa in äggvita när du får över från mat och bak. När du är uppe i 9 st kan du baka dina Financier!

Recept:

  • 280 g florsocker
  • 190 g mandelmjöl
  • 90 g vetemjöl
  • 270 g äggvita (ca 9 st)
  • 190 g smör
  • grovhackade nötter till garnering

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Sikta ner florsocker, mandelmjöl och vetemjöl i en bunke. Rör ner äggvitan i mjölblandningen och rör till en slät massa.

3. Smält smöret under konstant vispning tills det har en gyllenbrun färg och en nötaktig doft. Häll ner det varma smöret, lite i taget, i mjölblandningen under omrörning.

4. Fördela smeten i 25 små smorda kakformar nästan hela vägen upp till kanten och strö över några grovhackade nötter.

5. Grädda kakorna i ca 12 minuter mitt i ugnen.

6. Ta ut kakorna ur formarna och låt dem svalna på ett galler.

Tagged: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: