Fikonmarmelad

I dag skiner solen i Stockholm och jag förgyller frukostmackan med lite fikonmarmelad. För bara några dagar sedan var jag fortfarande i Frankrike. Det var 28 grader på land och 29 grader i poolen. Svärmor Ariana och jag plockade fikon. Jag hade aldrig ätit solmogna fikon direkt från trädet förut – det var smått magiskt. Vi är väl inte så många i Sverige som är välsignade med ett fikonträd som ger god skörd. Men om du skulle komma över ett gäng fikon vill jag slå ett slag för Arianas fikonmarmelad.

Om du vill spexa till det kan du byta ut det vanliga sockret mot ljus muscovado eller rårörsocker, slänga i en liten näve flisad mandel eller en skvätt rom.

En sak som är viktig vid marmelad- och syltkokning är att skumma. Det gör du lättast med en hålslev, men en vanlig sked funkar också. Skummet innehåller saker som du inte vill ha i din marmelad, typ små blad och annat skrums samt mögelämnen. Genom att skumma får du alltså en finare och mer hållbar marmelad.

Recept:

  • 1,5 kg färska fina fikon
  • 375 g syltsocker
  • 375 g socker
  • 1 halv citron, saften

1. Skälj fikonen och skär av stjälken. Lägg den i en stor kastrull och mosa fikonen med en potatisstöt eller dela dem med fingrarna tills det blir som en klumpig kräm.

2. Sätt kastrullen på låg värme och rör i sockret och citronsaften. Rör tills sockret löses upp. Efter ett par minuter, öka värmen och koka sakta i 6-9 minuter. Rör då och då tills marmeladen har tjocknat. Skumma av då och då.

3. Koka marmeladen tills den når 105 grader, alternativt häll en liten mängd marmelad på en kyld assiett. Dra en sked genom marmeladen. Den är klar om spåret inte flyter igen. Om marmeladen blir för tunn är det bara att koka den lite till, om den blir för tjock tillsätter du vatten och låter sjuda lite till. Kom ihåg att den tjocknar när den svalnar.

4. Häll upp marmeladen på varma rengjorda burkar, förslut och förvara svalt alternativt i frysen.

Tagged: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: