Ett annat danskt rågbröd

Danskt rågbröd

Jag är tokig i danskt rågbröd och brukar baka ett ifrån Riddarbageriet, men tänkte att det vore kul att testa ett annat recept och jämföra. Detta bröd tar lite kortare tid att baka och har fänkål och anis som kryddning istället för spiskummin. Jag vet inte riktigt om det finns en vinnare, de är båda supergoda.

Som ni ser på bilden blev mitt bröd lite platt. Mina formar rymmer 2 liter och då blir det så. Ska försöka hitta bra 1,5-litersformar till nästa bak. Höga bröd är lite snyggare än breda. Resultatet torde det dock ej vara någon större skillnad på.

Tack Bakglädje för receptet!

Recept till 2 st bröd:

Skållning:
2 dl rågkross
1 dl linfrön
1 msk hel fänkål
1 msk hel anis
1 msk salt
3,5 dl kokhett vatten

50 g jäst
4 dl vatten
1,5 dl mörk sirap (210 g)
3 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
6 dl grovt rågmjöl (330 g)
4 dl vetemjöl (240 g)

Gör så här:
Mortla fänkål och anis. Blanda alla ingredienser till skållningen i en bunke. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

Smula jästen i en bunke och blanda med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen och arbeta degen 5 minuter i maskin. Låt degen vila i 15 minuter.

Fördela den kladdiga degen i två smorda avlånga formar (1,5 liter). Strö grovt rågmjöl över och låt bröden jäsa i 30 minuter under bakduk.

Grädda bröden i 30 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och lägg aluminiumfolie över bröden så att det inte blir brända. Grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler under bakduk och vila i ca ett dygn innan du äter.

Tagged: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: