Dinkelbröd – ett stycke tidskrävande kärlek

Det här goda och tjusiga dinkelbrödet bakade jag i fredags. På kvällen åt vi det till en god fisksoppa och morgonen därpå blev det frukostbröd. Sedan tog det slut.

När jag hade satt degen gick jag till NK för att köpa en jäskorg, för det hade jag ingen. Kom hem med en av märket Birkmann som kostade 200 spänn. Helt sjukt dyrt tyckte jag då, men nu ser jag de inte är så mycket billigare på nätet, i alla fall inte de av samma märke. Eftersom jag inte betalade frakt var det kanske inte världens sämsta deal.

Jäskorgen jag använde var 20 cm i diameter. Om du inte har en jäskorg kan du bara rundriva degen och baka av ändå. Ta det också lite lugnt med mjölet, dvs häll inte i allt på en gång. Jag använde ungefär 7,5 dl och det räckte bra. Kolla att degen blir smidig och släpper ordentligt från kanterna.

Receptet kommer från Damernas Värld, där det står att hembakat bröd är ett stycke tidskrävande kärlek. Hear hear!

Recept till 1 bröd:

  • ½ jäst (25 gram)
  • 3 dl vatten
  • 2 msk flytande honung
  • 8 dl dinkelmjöl
  • ½ msk salt

Rör ihop jäst, vatten och honung i en bunke.

Arbeta in mjöl och salt till en smidig och ganska kladdig deg. Arbeta degen i ca 5 minuter i assistent eller 10 minuter för hand.

Plasta bunken och låt jäsa i ca 3 timmar i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ en plåt i mitten av ugnen så att den blir riktigt varm.

Mjöla jäskorgen. Häll upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till en slät bulle. Lägg den släta sidan ner i korgen. Låt jäsa ytterligare 15 minuter.

Strö mjöl över degel och vänd jäskorgen uppochner på den heta plåten.

Baka i 250 grader ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 225 graderoch grädda i ytterligare 30 minuter så att brödet får en hård och knaprig skorpa.

Tagged: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: