Dansken – ett danskt rågbröd

Det här danska rågbrödet är ett av mina absoluta favoritbröd. Det kan te sig lite meckigt och tidskrävande att baka men det är egentligen väldigt enkelt, så länge du har en assistent. Om inte bör du tänka både en och två gånger innan du sätter igång, ifall du inte är Hulken vill säga. Brödet blir väldigt tungt att bearbeta för hand.

Jag har inte hittat hela rågkärnor utan alltid bakat det på rågkross från Saltå Kvarn, vilket fungerar utmärkt. Den här gången hade jag inte heller tillräckligt med solroskärnor, så jag lade till lite pumpafrön.

Receptet kommer från Riddarbageriets bröd.

Recept:

Dag 1

  • 500 g / 5 dl kokande vatten
  • 300 g / 4 dl hela rågkärnor
  • 200 g / 3 dl solroskärnor
  • 50 g / 0,75 dl linfrön
  • 30 g / 0,75 dl mald spiskummin
  • 40 g / 2 msk salt

Häll samtliga ingredienser i en bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om. Sätt plastfolie över bunken och ställ den åt sidan.

Dag 2

  • 500 g / 5 dl vatten
  • 300 g / 2 dl mörk brödsirap
  • 600 g / 10 dl grovt rågmjöl
  • 300 g / 5 dl vetemjöl
  • 60 g / 1,2 pkt jäst

Rör ut jästen i lite av vattnet. Blanda sedan i samtliga ingredienser med blandningen från dag 1.

Kör degen på mellanväxeln i 30 minuter/ arbeta degen med en träslev i 40 minuter.

Olja och mjöla med rågmjöl två avlånga formar, ca 30×13 cm.

Fyll formarna till två tredjedelar, mjöla med rågmjöl och platta till med en sked. Låt formarna stå i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in formarna och spraya in vatten. Sänk temperaturen till 210 grader och låt bröden stå inne i minst 90 minuter.

Om brödet börjar bli svart på ytan, lägg på aluminiumfolie när det är 20 minuter kvar. Brödet innehåller mycket vätska och det kan stå inne längre än 90 minuter. Då är det nödvändigt med foliet för att inte brödet ska bli bränt.

Ta ut bröden ur formarna, låt dem svalna.

Att tänka på:

  • Undvik att öppna ugnsluckan i onödan under bakningen.
  • Brödet är klart vid 102 grader. Kolla gärna med digital stektermometer.
  • Brödet måste få vila innan du äter det. Jag brukar svepa in dem i bakdukar och låta dem ligga i ett dygn.
  • Brödet går utmärkt att frysa. Ofryst håller det sig i upp till två veckor efter bakning.

Tagged: ,

Comments: 4

  1. […] är tokig i danskt rågbröd och brukar baka ett ifrån Riddarbageriet, men tänkte att det vore kul att testa ett annat recept och jämföra. Detta bröd tar lite […]

  2. […] för smörrebröd. En grym gubbröra på blir till exempel helt fantastiskt. Receptet hittar du här. Om du inte gillar spiskummin, uteslut det […]

  3. Sabina 9 december, 2016 at 08:50 Reply

    Menar du spiskummin som i den indiska kryddan eller kummin som i brödkryddan? Bakar ditt bröd nu:)

    • Elisabeth 9 december, 2016 at 09:04 Reply

      Spiskummin! Det låter mycket men blir jättegott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: